09/07/15 23:49
(http://pik.bg)

Министър Василева: България поддържа позицията, че ангажиментите на ЕС за намаляване на вредните емисии до 2030 година са свръх амбициозни

Министър Василева: България поддържа позицията, че ангажиментите на ЕС за намаляване на вредните емисии до 2030 година са свръх амбициозни

България продължава да поддържа позицията, че рамковият документ за намаляването на вредните емисии до 2030 година е свръхамбициозен, съобщи Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, пише агенция "Фокус".

Тя уточни, че е необходимо да бъдат преразгледани заложените нива, защото предвиденият в документа хоризонт е свързан с емисиите от средните горивни инсталации и средните оператори, те стават доста трудни за постигане и биха могли да повлияят върху развитието на икономиката на страната ни. Но що се отнася до въпросите на климата, българските високи амбиции са част от позицията на ЕС, бе категорична министър Василева.

„Това, за което настояваме, е ангажирането и на другите държави, големите световни представители в Конвенцията за климата, които също е необходимо да се ангажират с по-конкретно и ясно с ограничаването на емисиите на въглероден двуокис, и мерките за превенция и за адаптация,а финансирането за тези политики не трябва да бъде от държавния бюджет “, обясни министърът. 

„Финансирането, за което ЕС е необходимо да допринесе към провеждането на тези политики, не трябва да ползва от националния бюджет на държавата ни. Това трябва да бъде принос, който да бъде справедливо разпределен. И преди всичко под формата на ангажимент и доброволни инициативи от частните оператори“, категорична бе министър Василева. 

Относно предстоящата на 16-ти септември аудиенция на европейските министри на околната среда при папа Франциск Ивелина Василева съобщи, че на нея ще бъде обсъдено предстоящото събиране в Париж в края на годината на страните по Конвенцията за климата.

„Папа Франциск се ангажира с тази глобална тема, свързана с изменението на климата. Той самият преди около месец изрази своята позиция чрез писмо, което носи надслова „Загрижени за нашия общ дом“. Този духовен лидер формулира много важни послания и наистина оценяваме това, че се ангажира с тема, която до този момент се обсъжда от експерти, от политици. И в този смисъл се радвам, че ще имаме възможност министрите по околната среда, заедно с комисарите по околна среда и климат от ЕК, да проведем срещата, която е инициирана от Люксембургското председателство. Разбира се, тя ще ни даде възможност да обменим гледните точки и да покажем ангажиментът на ЕС да се достигне до глобалното споразумение по време на Конференцията в Париж.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване