09/07/15 21:48
(http://www.klassa.bg/)

Отваряме секции в поне 40 държави за 25 октомври

 В поне 40 държави ще има секции за референдума, който ще се проведе заедно с местния вот на 25 октомври. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия. С него се посочва, че на въпроса дали да се въведе електронно гласуване ще могат да отговорят сънародниците ни извън граница в 307 места, които се разкриват автоматично на база активността на последните избори. Затова и тази бройка не окончателна. До 29 септември емигрантите ни могат да заявят писмено желанието си за разкриване на допълнителни секции. То трябва да бъде изпратено до дипломатическото или консулското ни представителство в съответната държава.  До 3 октомври пък ЦИК ще определи окончателно местата в държавите, в които ще се поставят урни за гласуване извън страната, както и броят на секциите за гласуване във всяко място.

 

Според изборния кодекс автоматично се разкриват тъмни стаи на места, където през последните 5 години са

 

гласували повече от 100 души

 

Засега като държава с най-много секции се очертава Турция. Дори без подадените заявления, там са определени над 80 места за гласуване. От справката на ЦИК става ясно,че българите в Испания, Великобритания, САЩ и Германия също лесно ще участват в националното допитване. Там секции ще има на значителен брой места.

 

Не така седят нещата в Русия например, където засега единственото място, определено за гласуване, е Москва. Урни ще има и в Кувейт, Афганистан, Израел. По сметки на външния министър Даниел Митов секциите извън страната ще бъде над 430. Дипломат №1 обаче изрази притеснение, че ще има

 

проблеми с осигуряването на членове

 

на секционните избирателни комисии. Това е първият път, когато на референдум сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват и на други места, освен в дипломатическите ни мисии. Досега на национално допитване секции можеха да се разкриват само на територията на България, което включва и мисиите. Депутатите обаче ремонтираха Изборния кодекс и така улесниха нашенците в чужбина, които искат да пуснат бюлетина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване