09/07/15 15:09
(http://pik.bg)

Плевнелиев награди посланика на Швеция с орден "Мадарски конник"

Плевнелиев награди посланика на Швеция с орден "Мадарски конник"

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи на орден „Мадарски конник“ I степен на извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция у нас Хелена Пилсас Алин, за заслугите ѝ при укрепването и развитието на българо-шведските отношения, предаде "Фокус".

"Този орден е признание за нейния принос за развитието на двустранните отношения между Република България и Кралство Швеция. Посланик Алин е добър пример за активна дейност на посланик, чието седалище е в родната му страна. Редовните ѝ посещения в България, съпътствани с политически, културни и икономически събития, допринесоха за обогатяването на нашето двустранно сътрудничество", каза в своето обръщение президентът Плевнелиев.

Той изрази благодарност към Кралство Швеция за последователната подкрепа за България по пътя ѝ за присъединяването към Шенгенското пространство. "Посещението в Стокхолм на българския вицепремиер по европейски политики беше важна стъпка към укрепването на двустранния диалог.

По време на мандата на посланик Алин, търговските взаимоотношения се развиха успешно, а през 2014 г. стокообменът отбеляза ръст с 14%, спрямо предходната година и достигна 300 млн. евро.", обясни още президентът Плевнелиев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване