09/07/15 12:57
(http://www.dnevnik.bg/)

Посланици на 16 държави обявиха отхвърлянето на антикорупционния закон за лош сигнал


Посланиците на 14 държави от Европейския съюз, подкрепени от колегите си от Норвегия и Швейцария, в съвместно изявление определят отхвърлянето на правителствения законопроект срещу корупцията по високите етажи на властта още на първо четене за лош сигнал в борбата срещу това явление. Те призовават народните представители от всички групи да покажат, че не омаловажават проблема. 

Законопроектът, разработен под егидата на визепремиера и представител на Реформаторския блок Мегрена Кунева, беше отхвърлен миналата семица като "за" гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ, Патриотичният фронт и "Атака" се въздържаха. Същото направиха и представителите на БДЦ, а други двама гласуваха против.

"Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията. Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона", пишат посланиците на Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания и Люксембург.

"Надяваме се, че отхвърлилите проектозакона политическите партии (включително онези, които не гласуваха) ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво", се казва в изявлението на европейските дипломати.

Те напомнят, че Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и че тези доклади са одобрени както от правителствата на техните страни, така и на поредица български правителства. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване