09/07/15 15:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Ромите в Гърмен изобщо нямали информация какво алтернативно настаняване им се предлага


Община Гърмен не е дала никаква информация на жителите на ромския квартал "Кремиковци", чиито къщи днес бяха съборени, както и на останалите жители на махалата, които предстои да останат без домове, за това какво алтернатилно настаняване би могла да им предложи. Това каза пред "Дневник" Даниела Михайлова - адвокат на семействата от квартала и ръководител на правната програма на сдружение "Инициатива за равни възможности". По думите й властите изобщо са нямали такива алтернативни варианти.

Според Михайлова правата на хората от "Кремиковци" са били нарушени и заради умишлено краткия срок между времето, в което са били уведомени за събарянето и фактическото сриване на домовете им днес. На 2 септември, сряда, на вратите на къщите са били разлепени уведомленията, а пет дни по-късно се пристъпва към сабарянето. Така хората, дори да са искали, не са имали време да потърсят защита и да постъпят като в предишния случай на през юли, когато две семейства спряха срутването на домовете си след писмо от съда по правата на човека в Страсбург. Адвокатът оспорва и самия начин на уведомяване - чрез разлепване на съобщение, а не чрез лично връчване на информацията. В сезон, в който местните жители са по цели седмици в гората, за да берат билки и боровинки и да изкарват прехраната си, някои са научили за предстоящото събаряне в последния момент, отбеляза Михайлова.

Това са част от аргументите, с които по думите на Михайлова засегнатите семейства ще се обърнат към съда в Страсбург и ще заведат дело за нарушени права.

Наскоро от община Гърмен съобщиха, че нито един от жителите на квартал "Кремиковци" в Гърмен не е попълнил декларация за социално и имотно състояние, както и за желанието си да бъде настанен във временно жилище. Попълването на такива декларации бе едно от решенията на общинския съвет от края на юли, за да може да продължи  принудителното премахване на незаконните къщи.

От сдружение "Инициатива за равни възможности" казаха днес за "Дневник", че са поискали информация от общината за това какви изобщо варианти за алтернативно настаняване са били планирани. Но до момента нямали отговор. И преди време, когато били връчвани декларациите, жителите на "Кремиковци" питали какво се предполага да е временното настаняване, за да знаят с какво се съгласяват. Тогава служители на местните власти казвали, че все още нямат представа, разказа Михайлова.

Като аргумент, че всъщност е нямало алтернативни варианти, Михайлова посочи още призивът на кметът Минка Капитанова местните хора да настанят в домовете си роми от "Кремиковци", останали без къщи. Ако имаха къде да настанят тези хора, щяха ли да предизвикват гнева на местните и да ги призовават те да помагат, коментира адвокатът.

Михайлова отбеляза още, че всички семейства в "Кремиковци" са в една и съща ситуация - това са еденствените им домове и няма къде да отидат, когато те бъдат съборани. Не отговаряло на истината и твърдението, че част от тях са били привлечени от други градове, за да влиаят на изборния процес - дори на много от най-възрастните жители на квартала актовете им за раждани били от Гърмен.

Тъй като ситуацията е еднаква, се предполага, че Европейският съд по правата на човека щеше да реагира идентично с предишния път от юли и щеше да издаде привременна мярка за спиране на събарянето днес, коментира Даниела Михайлова. Знаейки това, властите според нея умишлено не са оставили достатъчно време на семействата да реагират и да се обърнат към съда.

С голяма вероятност предполагаме, че сега семействата ще спечелят делото, което ще заведат в Страсбург и за това ще плащат всички, заради упорството на властите и желанието да се удовлетворят националистическите тенденции в обществото, заяви адвокатът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване