09/07/15 15:50
(http://pik.bg)

Ученик и пенсионерка с безплатни карти за тролеите в Стара Загора

Ученик и пенсионерка с безплатни карти за тролеите в Стара Загора

Пенсионерката Танка Сталева от Стара Загора ще пътува един месец безплатно по всички тролейбусни линии на градския транспорт. Тя получи своята карта от ресорния зам.-кмет Йордан Николов, след тържествения водосвет на новите 14 тролейбуса, които градът получи по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт”.

Николов обеща и безплатна карта за тролейбусния градски транспорт на възпитаника на Спортното училище „Тодор Каблешков“ Стилиян Борисов, който заедно с Георги Недялков от Професионалната гимназия по транспорт в столицата, изработи точен макет на новите возила. „Това е един от най-хубавите моменти в мандата на кмета Живко Тодоров, защото осъществихме мечтата на много старозагорци - вече сме с изцяло нови тролейбуси.

Щастливи сме, защото приказката продължава - до края на ноември ще дойдат и новите автобуси, което означава, че старозагорци ще посрещнат новата 2016 година с изцяло обновен градски транспорт, каза още зам.-кметът, цитиран от пресцентъра на общината в Стара Загора. Новите тролеи са зелено-бели, с нисък под, климатизирани, с гласова и светлинна сигнализация, с информационна система, осведомяваща пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н. Водосветът на обръщалото в кв. „Железник” извърши отец Иван Катранджиев.

„Това е нещо уникално дори в рамките на ЕС – да участваме в цялостното обновление на транспорта на един град. Горди сме да бъдем част от този проект. От днес се чувствам гражданин на Стара Загора“, заяви след освещаването Владислав Слик, търговски директор на „Соларис бъс&коуч“, производители на тролейбусите, избрани след проведена обществена поръчка. В изпълнение на проекта за първи път от 1987 г. насам беше извършена рехабилитация на съществуващата и изградена нова, общо над 19 км, въздушно-контактна мрежа (ВКМ).

Извършен е ремонт и рехабилитация на тролейбусното депо в Стара Загора, доставено е ново оборудване за него, специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, изградена е информационна система (телематика). По проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.", в транспортната схема на града миналата година се включиха 8 нови тролейбуса, с което паркът беше изцяло обновен. В градските линии ще се включват през зимата и придобитите с общински средства през 2009 г. 6 украински тролея, които нямат охлаждане за лятото. В 4-те градски линии на Стара загора ежедневно се движат 17 тролейбусни коли. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване