09/07/15 10:37
(http://pik.bg)

Фандъкова: Бежанската вълна може да е крайъгълният камък за много партийни системи

Фандъкова: Бежанската вълна може да е крайъгълният камък за много партийни системи

Вълната от бежанци, която залива Европа, крие в себе си още един риск - този от развитието на антисистемни крайно десни партии. Това заяви кметът на София и председател на сдружение “Граждани за европейско развитие на България” Йорданка Фандъкова на дебат под надслов “Бъдещето на политически партии”.

Тя обаче е убедена, че адекватният отговор на проблема, дошъл от системните партии, е в състояние да запази, развие и ги утвърди. “Бежанската вълна може да е крайъгълният камък за много партийни системи”, смята Фандъкова.

Тя обобщи, че въпросът какви да бъдат политическите партии е свързан с новите предизвикателства.

Вторият важен въпрос пред бъдещето на политическите сили е доверието в тях, върху което се крепи доверието върху всички държавни институции.

Кметът на София отново повдигна въпроса за мнозинството в Столичния общински съвет и пак повтори, че иска ясно мнозинство на ГЕРБ.

Според директора на Центъра за еворпейски изследвания “Вилфред Мартенс” Томи Хухтанен големият въпрос сега е дали демократичната система може да се справи с големите проблеми - кризата, бежанската вълна и други. “Партиите не са се променили в последните 20-30 години, за разлика от обществото”, посочи той и обясни, че хората не губят интерес към политиката, но се забелязва липса на подкрепа в системните партии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване