09/07/15 11:55
(http://pik.bg)

Цветанов: В смесените региони трудно се формира реален политически живот

Цветанов: В смесените региони трудно се формира реален политически живот

В България има региони със смесено население, където много трудно се формира реален политически живот. Там популизмът и търсенето на етнически сблъсък е силно изразено.

Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на конференцията „Бъдещето на политическите партии“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Мартенс център и фондация „Конрад Аденауер“, съобщиха от партийния пресцентър. „Това е разликата между ГЕРБ и другите партии – ние обещаваме само това, което можем реално да изпълним като ангажимент. Затова участваме самостоятелно в изборите и провеждаме кампания „лице в лице“, каза Цветанов.

Според Цветанов, за да има бъдеще, всяка една партия трябва да бъде национално отговорна и присъствието й в политическия живот да се формира от реалните политики, които прилага. „Популизмът взе превес в Европа и в България, давайки обещания без покритие. Не трябва да допускаме явления като „Сириза“ или „Подемос“. Поеха се ангажименти пред обществото, тези партии получиха кредит на доверие, но нямаше как да избягат от ясните правила за съществуване на демократичната държава при решаването на проблемите“, обясни той. Цветан Цветанов посочи като основна предпоставка за независимост на партиите начинът за финансирането им.

„Държавната партийна субсидия е най-важният елемент, който беше постигнат в българското законодателство през 2009 година – показва много ясно дали една партия е демократична и прозрачна или зависима“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов каза още, че ГЕРБ търси политика на толерантност и на взаимно уважение.

Председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, заместник-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че големите кризи поставят фундаментални предизвикателства пред традиционните системни партии, които определят бъдещето им. „Голямо предизвикателство в момента е темата за бежанците, която изисква адекватен отговор, защото започват да се формират крайни националистически движения“, обясни Фандъкова. Тя посочи като важен въпрос и това как може да се увеличи доверието в политическата система.

„Способността да се носи отговорност е ключът към бъдещето на политическите партии“, подчерта още Йорданка Фандъкова. „Имате чудесен кмет на София в лицето на Фандъкова, с която си сътрудничим успешно. Искам да поздравя Цветан Цветанов за успешната му работа като ръководител на парламентарното мнозинство. С оглед на предстоящите местни избори, му желая успех“, каза Томи Хухтанен – директор на Центъра за европейски изследвания “Вилфред Мартенс“. Хухтанен очерта изпитанията, които срещат политическите партии в световен мащаб и в Европа.

„Политическите партии днес не са много по-различни от преди, но обществото се е развило много по-динамично. Наблюдава се загуба не на интерес към политиката, а на доверие и на ангажираност към политическите процеси“, обясни той. Според Томи Хухтанен бъдещето на политическите партии се съдържа в ценностите, които поддържат и в отговорността им към обществото. „Убеден съм, че ГЕРБ са дълбоко привързани към тези принципи и съм убеден, че партията ще получи подобаваща оценка на предстоящите местни избори“, категоричен бе Хухтанен. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване