09/08/15 14:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Ако искат държавна помощ, частните училища не трябва да събират такси, смята Танев


Ако частните училища получават държавна помощ за учениците, те би трябвало да се откажат да събират други такси за обучение, заяви министърът на образованието Тодор Танев пред БНР.

Просветната комисия в парламента вече одобри новия Закон за предучилищното и училищното образование, който позволява държавното финансиране на частните детски градини и училища. Тази субсидия е придружена от условия - частните учебни заведения, които я получават, ще са задължени да освобождават от такса 20% от учениците си.

От Българската асоциация на частните училища вече заявиха, че няма да приемат подобни условия.

Танев заяви, че ако частните училища искат да вземат пари от учениците, ще трябва да го правят заради дейности извън образованието като "кинозала или някакъв специален автобус, или паркинг, ако щете".

"Частното и държавното образование трябва да са равностойни и равнопоставени от законова гледна точка и никой няма да бъде ощетен - никой не дава държавни пари за печалба на отделни фирми, които обучават", смята министърът

Според него, за да няма повече "мъртви души" в системата на образованието, парите за учениците трябва да се дават отделно за всеки срок, като така е можело да се предотврати съществуването на фиктивни ученици. В момента от министерството провеждат разговори със синдикатите по този въпрос.

"Малцина директори, за да си спасят поста и училището, правят запис на фиктивни ученици само и само ЕГН-тата им да бъдат повод за това държавата да плаща за тях – така се появяват цели паралелки фантоми", каза Танев и отново повтори идеята си подобни практики да бъдат специално криминализирани в Наказателни кодекс. До момента такова деяние би било наказано единствено като документна измама.  

Танев потвърди, че 20 000 000 лева ще бъдат дадени до края на годината, и допълни, че това ще доведе до средно покачване на учителските заплати с около 70 лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване