09/08/15 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Борисов откри 14-ия най-добър китайски институт в света

 Супер модерната обновена сграда на Институт “Конфуций”, който е един от 14-те най-добре работещи от общо 492 в цял свят, отвори врати вчера в столицата. Центърът към Софийския университет “Св. Климент Охридски” беше открит лично от премиера Бойко Борисов. Преподаватели, общественици и политически фигури от двете държави уважиха официализирането на новата придобивка на Алма матер.

 

Институтът се разпростира 2300  кв.м е разположен в източното крило на бившия столичен Механотехникум на бул. “Тодор Александров”. В най-големия комплекс на Балканите ще има модерни

 

стаи за китайски език и конферентна зала

 

със 100 места. Освен това архитектите са направили библиотека, зали за изложби, изкуство и театър. Премиерът се впечатли от многото зали и местата за чайни церемонии, като не пропусна да отбележи, че до Института от ректората ще се стига за пет минути с метрото. Всички съоръжения тук са

 

достъпни за хора с увреждания

 

доволен бе Борисов. Той отбеляза, че с този център се прави огромна стъпка към подпомагането на бизнеса и на междукултурните отношения между България и Китай.

 

Китайският се говори от 12% от хората по света, а преди 60 години Софийския университет  е станал пионер у нас, като е стартирал програма за обучение на български студенти по китайски, обясни ректорът на най-стария ВУЗ у нас проф. Иван Илчев.

 

Мащабната реконструкция е осъществена със съдействието на Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици.

 

По-късно в Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще бъде открита Общата конференция на институтите “Конфуций” в Европа. За първи път Институт “Конфуций” към СУ и най-старото висше училище в България са домакини на събитието, което се провежда ежегодно. Участниците са от 22 европейски държави, както и представители на китайски университети и образователни институции и ръководители на учебни заведения с преподаване на китайски език в България.

 

Сред официалните гости от Китай на двете събития ще бъдат г-жа Сю Лин, главен изпълнителен директор на Централата на институтите “Конфуций” и генерален директор на Съвета за международно разпространение на китайския език към Минис­терс­твото на образованието на Китай (Ханбан), посланикът на Китайската народна република в България Уей Дзинхуа, председателят на университетския съвет в Пекинския университет за чужди езици Хан Джен и заместник-кметът на гр. Дзинин, провинция Шандун, У Дзиуън.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване