09/08/15 15:06
(http://www.dnevnik.bg/)

България не пусна руски "хуманитарни полети" за Сирия (обновена)


България е отказала да пропусне два руски самолета с хуманитарна помощ за режима на Башар Асад в Сирия. Това е принудило Москва да търси нов  маршрут през Иран, твърди атинският в. "Катимерини".
По този начин отпада и нуждата Гърция да реши дали да пропусне руски товарни самолети съгласно отправеното искане за периода 1 - 24 септември, допълва изданието.

Новината бе потвърдена и от представител на българското външно министерство, цитиран от "Ройтерс".
 Във вторник властите в Атина потвърдиха, че в събота е пристигнало американско настояване да се откаже на Москва да ползва гръцкото небе, защото има опасения, че със самолетите на Министерството на извънредните ситуации се пренасят въоръжение, военни инструктори и персонал в подкрепа на Асад. Въпреки това гърците дали разрешение.
Пред "Ройтерс" представител на гръцкото правителство заяви, че Русия планира да използва за помощи маршрут на изток, поради което въпросът за използването на гръцкото въздушно пространство е снет.
Най-краткият път от Русия до Сирия преминава през Турция, където преди три години имаше инцидент с руски Airbus A320. Самолетът бе принуден да се приземи на път от Москва за Дамаск и на борда беше открито руско военно оборудване за радиолокационни станции Това е техника с двойно предназначение, но не е забранена от международните конвенции, заяви тогава външният министър Сергей Лавров.

Отказахме руското искане да използват нашето въздушно пространство поради сериозни опасения за естеството на товара на борда на самолетите, казва говорителка на МВнР пред "Ройтерс".

Тя уточнява, че решението е било взето "през последните няколко дни", защото "имахме достатъчно информация, която предизвика сериозните ни съмнения, и това е поводът за отказа".

"Никой не лети от Русия за Сирия през Балканите"

Отказът на България няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути, каза днес пред ТАСС Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент. 

Той обърна внимание, че правата за прелитане над България и Гърция няма голямо значение за Русия, защото повечето самолети летят за Сирия през Задкавказието и Иран, допълва БТА.

"По принцип, вчерашната декларация на Гърция предизвиква известна усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските самолети заобикалят територията на Украйна и затова е невъзможно за никакви самолети да прелитат над Гърция. Самолетите, които летят за Близкия изток, използват маршрута Москва - Задкавказие - Турция - Иран, при което няма как да се попадне в Гърция", поясни Джабаров. 

Руският сенатор определи като несъстоятелни някои подозрения на западни страни, че под прикритието на хуманитарна помощ Русия може да доставя в Сирия товари с военен характер. "Става дума за хуманитарни стоки", увери той и добави, че дори теоретично "е нерентабилно да се превозва оръжие със самолети". 

Джабаров изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Според него "по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да създават миграционни проблеми на самата Европа".

"Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", подчерта Джабаров. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване