09/08/15 22:02
(http://pik.bg)

Гайди огласиха центъра на София

Гайди огласиха центъра на София

Гайди и други инструменти в ритъма на фолклора огласиха центъра на София и събраха погледите на любопитни столичани и гости на столицата.

Своеобразният флашмоб всъщност подгрява празнуването на петия рожден ден на уникалната формация „Тъпани и Гайди”. Така бъдещите му гости могат предварително да усетят атмосферата концерта, който ще бъде на 11 септември 2015 от 20 ч. в столичния клуб „Маймунарника“, Борисовата градина. Самият концерт започва от 20 часа, но вратите бяха отворени още в 18 часа и с безплатни уърк шопи по каба-гайди, по тъпани и разбира се и за народни танци.

Хората могат да се докоснат до българската култура, затова правим и флашмоба разбира се – за да може преди всичко да чуят момчетата и сами да преценят дали да дойдат в Борисовата градина, каза Боян. Идеята да го направят по този начин се зародила случайно, посочи Борис, който смята, че хората ще се зарадват, тъй като е един вид миниконцерт преди това, което предстои. Традиционният родопски звук е заложен в основата на звученето на формация Тъпани и гайди. В групата се срещат обаче първобитни инструменти от три различни континента. Казват, че гайдарите от формацията са едни от най-добрите музиканти у нас – участват в „101 каба гайди”, свирили са на много събори и надсвирвания, както и по време на световния рекорд - 333 каба гайди в Зала 1 на НДК.

Звукът на гайдарите е озвучавал дори хип-хоп награди, както и парче на рапъра 100 Кила. Петър свири главно на тъпан във формацията е категоричен, че у нас се слуша родопската музика и дава пример с фестивалите в Рожен, Гела, Копривщица, където е било пълно с хора. Той лично си обяснява то с „приливи и отливи”.

„Мисля,ч е в един момент нещата вървят надолу и после нагоре и так. Тази музика си е вътре в нас и хората си я усещат, в един момент леко забравят, но тя си тлее и в друг момент тя избива ”, каза музикантът. Занимава се с това, защото макар да е пробвал доста други неща да прави разбира, че това е неговото и като свири се чувства добре.

„Българската фолклорна музика носи доста богата история и емоции, неща, които с поколения са градени – текстове и ритми – те си имат смисъл и значение и се предават от поколения и на поколение, имат си някакъв заряд. Затова някои хора като чуят някоя песен настръхват”, каза той. За 11 септември някои от гост изпълнителите ще останат тайна до последно, но за да загатнат за мащабите на купона, организаторите все пак споменават бийтбокс гуруто Skiller и известният родопски глас Димитър Кермедчиев, който на сцената ще си партнира със сина си - гайдарят Лазар Кермедчиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване