09/08/15 10:39
(http://pik.bg)

Галина Стоянова: Постигнахме повече от 90% от целите, които си поставихме преди 4 г.

Галина Стоянова: Постигнахме повече от 90% от целите, които си поставихме преди 4 г.

Отчет за изпълнението на програма за управление на Община Казанлък за периода 2011- 2015 година направи пред граждани кметът Галина Стоянова.

Събитието уважиха: народният представител Нено Влайков, председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, Стоян Колев- директор на Областно управление „Пожарна служба и защита на населението“, Анчо Шишков- директор на местната Пожарна, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, представители на културни институти, кметове на населени места, общински съветници и много граждани, съобщиха от община Казанлък. В няколко основни направления, кметът Галина Стоянова описа свършеното дотук, като очерта и някои от най - мащабните изпълнени проекти.

„Привлякохме над 109 млн.лв. европейски средства, което е три пъти повече от бюджета на Община Казанлък. Показахме на нашите партньори, че в Казанлък работим открито и защитаваме всеки лев на съгражданите ни, както и, че Общината ни се развива с всяка поредна година. В момента сме рекордьор по най-ниска безработица в областта – 4.9%.

Работим в партньорство с местния бизнес и вярвам, че ще продължим в тази посока, за да достигнем още по-ниски нива на безработица“, заяви кметът Галина Стоянова и не скри, че като кмет е наследила задължения в размер на 9.4 млн.лв. „Сумата е повече от половината от общинския бюджет от приходите от месни дейности. Въпреки това се справихме! Нещо повече, докато погасявахме тези 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, не сме спирали да строим, което доказват днес и видимите резултати“, заяви още Стоянова. В периода 2011 – 2015 г. в Община Казанлък бе въведена нова по-функционална административна структура, отразяваща приоритетите на управление, както и нови електронни услуги за гражданите и бизнеса.

На интернет страницата на Общината вече може да се направи: проверка за дължимите данъци и възможностите за плащане; деловодна справка; записване на приемен ден. Създаде се реална система за обратна връзка чрез подаване на сигнали, мнения и препоръки от граждани. Разработени и внедрени бяха пет електронни услуги на слуба ГРАО, заявяването на които става посредством електронен подпис.

„Убедена съм, че за да има успехи в работата, задължително е да е на лице работеща администрация“, увери Стоянова. „Ние считаме, че образованието е основата, на която стъпва всичко останало и затова положихме толкова усилия през тези 4 години, да превърнем казанлъшките училища в уютни и красиви - такива, каквито заслужават нашите деца“, така коментира кметът Галина Стоянова направеното в образователната система.

Тя поясни, че за 4 години са извършени цялостни ремонти в 7 училища, 5 детски градини и 2 детски ясли. Кметът не пропусна да каже, че казусът с последвалото развитие на разширяването на сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ за създаване на Център по природо- математически науки, по никакъв начин няма да наруши учебните занятия на възпитаниците на природо-математическата гимназия. От 15-ти септември тази година те ще се обучават в сградата на ПГ „Иван Хаджиенов“, където ще бъдат настанени в самостоятелен изцяло ремонтиран корпус, докато приключи ремонтът на ПМГ „Никола Обрешков“.

„Изключително много се радваме, че успяхме да помогнем на казанлъшката болница да подобри както инфраструктурата си, така също оборудването и апаратурата си“, с тези думи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова започна отчета за направеното в областта на здравеопазването, като не пропусна да спомене и изцяло обновената Детска млечна кухня, която вече ще бъде и кухня - майка за всички детски заведения в града. Тя стартира своята дейност с хранене на деца от 10-месечна възраст до 3 години, които са били ползватели на Детската млечна кухня.

Очакваният им брой на ден е 325. Предвижда се в края на месец септември т.г. да започне и храненето на децата от детските ясли и градини, като техният приблизителен брой е около 2400 на ден. Освен това през 2014 г. и 2015 г. в Община Казанлък бяха на два пъти увеличени заплатите на медицинските специалисти в детските ясли, яслени групи в ОДЗ, здравни кабинети в ЦДГ и училища. На много по-удобно за всички граждани място бе преместена и Здравно-осигурителната каса в града. Тя вече се помещава в сградата на ДЦК „Поликлиника“. Община Казанлък работи задълбочено и целенасочено в посока откриване на нови социални услуги, а така също и за укрепване на съществуващите.

„Постигнато бе професионално и компетентно партньорство и взаимодействие с всички организации от неправителствения сектор в социалната сфера“, посочи в отчета си кметът Галина Стоянова. Тя представи изградените и работещи три Центъра от семеен тип, както и новият проект „Да не изоставяме нито едно дете“. „Оказа се, че е по силите на една Община да издържа своя футболен клуб и да се гордее с успехите му“, с тези думи Галина Стоянова започна представянето на свършеното в областта на спорта, като не забрави да изрази радостта си от успехите на ФК „Розова долина“ и обеща, че помощта от страна на Общината, ще я има и занапред.

Община Казанлък подпомага дейността на близо 40 спортни клуба, активно подкрепя и ръководствата на спортните организации. През тези 4 години бяха изградени зони за отдих и спортни площадки за подобряване на физическата активност и приятното прекарване на свободното време на младите хора. „Основна цел пред нас беше да дадем знак на младите хора в общината, че те са важни за нас и точно затова създадохме Младежкия календар“, заяви кметът Стоянова.

Тя подчерта, че заслуга за това има заместник - кметът по младежки дейности Лилия Цонкова, която е успяла така да обедини младежите на Казанлък, че всички те заедно да постигат успехи. За периода на мандата от спортния календар на Община Казанлък са отпуснати общо 208 462,04 лв. „За първи път Казанлък се побратими с град от Китай“, с нескрита радост Галина Стоянова започна с този факт експозето си за спорта. Побратимяването се случи по линия на розопроизводството.

Общината е на финала и на въвеждането на услугата „Туристически паспорт“ с побратимения френски град Грас. В изпълнение на целите и задачите, заложени в Програмата за управление, Община Казанлък развива и обогатява международните си контакти, посредством реализирането на инициативи, свързани с традиционните връзки с побратимените градове, но така също и търси възможности за разширяване на партньорството с градове и организации от различни части на света.

Кметът Галина Стоянова не скри радоста и от представянето на тракийското златно съкровище в световноизвестния френски музей „Лувър“. В периода 2013 г. – 2015 г. Община Казанлък се представи успешно и на авторитетните световни туристически борси и изложения в: Париж, Москва, Осака, Берлин, Мадрид, Милано, Букурещ, Хелзинки, Утрехт, Будапеща и Прага. Повече от 109 милиона лева е вложила Община Казанлък от реализирането на проекти и програми. Това е три пъти повече от целия бюджет на Общината.

„Благодаря на екипите и на ресорните заместник – кметове за успешната работа и желанието, с което я вършат. Надявам се така, както имахме успех с проектите до сега, така да успеем да реализираме и бъдещият Музей на розата“, каза Стоянова и изрази надежда той да бъде дофинансиран от държавата, като през идната 2016 година музеят вече да бъде факт. Без задкулисие, кметът Галина Стоянова открито заяви, че по силите на Община Казанлък е било да се справи със старите задължения от 9.4 млн.лв., наследени от предходния мандат, и в същото това време да строи и да има видими резултати.

„Приходната част на бюджета се изпълнява ритмично през всичките тези 4 години, а увеличението на приходите е част от добрата работа на администрацията“, категорична бе Стоянова. „Едва ли има друга община, в която за 4 години да бъдат направени общо пет стратегически плана“, с нескрита радост Галина Стоянова сподели този факт, като допълни, че през изминалите години Общината работи и за завършване на общ устройствен план на Долината на тракийските царе. Община Казанлък изпълнява проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие – Казанлък 2020“ на стойност 497 020 лева по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“.

Планът за градско развитие за следващия програмен период 2014 – 2020г. бе приет и по него вече започна същинската работа по детайлното разработване на части от зоните за въздействие. За последните четири години на територията на Общината бе извършена реконструкция на 159 улици или 330 хил.кв.м. „Направихме много, за да подобрим инфраструктурата и да не се срамуваме от гостите на града, но така също, да запазим живота на шофьорите и на пешеходците“, коментира кметът Галина Стоянова направеното за подобряване на инфраструктурата. Тя подчерта, че абсолютно равномерно са се извършили дейностите по асфалтирането както в града, така и в населените места.

„Имаше села, в които асфалт не беше полаган в последните 50 години. Тук е мястото да благодаря за инициативността и сътрудничеството на кметовете на населените места в Общината. Зная, че имаме още много работа, но считам, че това, което направихме до сега, не е за подценяване“, заяви още Галина Стоянова. „Туризмът е част от икономиката и затова сме длъжни да работим за развитието му“, това каза Стоянова в резюмето си за постигнатото в областта на културата и туризма, като тук подчерта успешното отделяне на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ от Читалището - факт, който доведе до стабилизиране на културния институт.

„Актьорите ни работят спокойно, постигат успехи, Общината е грижовна към тях и ще бъде такава и занапред“, увери Галина Стоянова. Кметът не пропусна да отрази и постигнатото в областта на строителството- една много трудна дейност, за която Общината отделя пари от бюджета си, както и за екологията - защото „важно е да дадем своя принос към природата- ако не се грижим за нея, а само потребяваме, утре няма да ни има“, каза още кметът Стоянова. В края на представянето на Отчета кметът на Община Казанлък Галина Стоянова сподели:

„Повече от 90 % от целите, които си поставихме преди 4 години, ги постигнахме! Благодаря за това на екипа на Община Казанлък, на Общински съвет- Казанлък, на кметовете на населените места, на държавните институции, на политическите партии, на неправителствените организации, на синдикатите, на политическите партии, на ръководителите на културни институти. Благодаря, че не ме оставихте сама, след като ме избрахте!“.

Поздравления за добре свършената работа от кмета Галина Стоянова и нейния екип от трибуната отправиха: депутатът Нено Влайков, председателят на Общински съвет- Казанлък Николай Златанов, кметът на Павел Баня Ангел Радевски, Емил Христов- председател на Общинския съвет на Стара Загора, Гинка Щерева- обществен посредник на Казанлък, поетът Румен Денев, актрисата Гълъбина Михайлова, Стефка Денева- художествен ръководител на хор „Искрица“ към НЧ „Искра“, д-р Стефка Димитрова- общински съветник от ГЕРБ и предприемачът Жеко Кемалов. Всички те, бяха обединени около идеята, че Казанлък стана хубав, приятен и красив град за живеене, че има отличен стопанин, и че този стопанин - Галина Стоянова, има още какво да създава и гради в Казанлък и за Казанлък. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване