09/08/15 21:42
(http://www.klassa.bg/)

КЗК проверява регистъра на асансьорните техници

 Наличието на нарушения на конкуренцията в текстовете относно вписването на асансьорните техници в специален регистър ще проверява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха вмчера от ведомството.

 

След предварителна оценка, която е повдигнала съмнения за антиконкурентни ефекти, е започнала проверка на текстовете в Закона за техническите изисквания към продуктите. Текстът беше променен в края на миналата година в опит да бъдат пресечени формалните проверки на асансьорите след няколко фатални инцидента с такива съоръжения. С редакцията бе предвидено асансьорните техници да имат удостоверение за извършване на такава дейност от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, за да могат да бъдат вписани в новия регистър. Такива удостоверения се издават на лица, които са вписани в Търговския регистър, имат нает персонал по трудово правоотношение, притежават необходимите условия и средства да извършват дейността и разполагат с необходимите стандарти и процедура за работа.

 

В Наредбата за безопасната експлоатация и технически надзор на асансьори обаче са добавени и допълнителни изисквания за  поне двама наети техници, офис и пряка телефонна линия, работни помещения и осигуряване на 24-часово аварийно обслужване. Именно изискванията за регистрация са лицата да разполагат с определени технически съоръжения, офис, работни помещения и персонал се разглеждат като възможност за ограничаване на конкуренцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване