09/08/15 23:44
(http://pik.bg)

Македонците са възприемани в България като част от нацията, а не като отделен народ

Македонците са възприемани в България като част от нацията, а не като отделен народ

Македонците са възприемани в България като част от нацията, а не като отделен народ, тъй като двата езика са сходни, коментира австрийският вестник "Тиролер Тагесцайтунг".

Nай-малко 200 хил. македонци искат български паспорт, заяви в понеделник председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев, който настоя Министерството на правосъдието да опрости процедурата за предоставяне на двойно гражданство за македонци.

Все повече представители на малката балканска държава желаят да получат български документи, тъй като за разлика от родината им България е държава-член на Европейския съюз. Чрез новите паспорти македонците се надяват да получат по-добри възможности за работа в Западна и Северна Европа.

ЕС подготвя промени в списъка на държавите, които ще се възприемат като сигурни за произход, което означава, че в скоро време македонските граждани няма да имат право да кандидатстват за получаване на бежански статут. Поради тази причина вероятно броят на тези, които ще пожелаят българско гражданство, ще се увеличи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване