09/08/15 07:26
(http://www.klassa.bg/)

Опитът на Германия с хилядите мигранти

 В Германия пристигат хиляди бежанци, а хората ги посрещат дружелюбно и отзивчиво. Засега няма тревоги, че сред тях може да има и радикални ислямисти.

 

Близо 3700 километра делят Сирия от Германия. За мнозина от сирийците, бягащи от войната, мюнхенската гара стана първата спирка в Европа, където се почувстваха желани и добре приети. Сирийските бежанци пътуват седмици, а понякога и месеци, докато стигнат до Европа. След като Унгария в продължение на дни ги задържаше на своя територия, без да им оказва особена помощ, първите няколко хиляди сирийски граждани най-сетне успяха да достигнат до желаната от тях цел - Германия.

 

От събота сутринта досега на мюнхенската гара са били посрещнати около 14 хиляди бежанци, пристигащи от Будапеща. Ladies and Gentlemen, we welcome you in Munich - това съобщение на леко непохватен английски е първото, което бежанците чуват по високоговорителите на гарата, пристигайки в баварската столица. Там ги

 

посрещат хиляди доброволни помощници, които приветстват

 

бежанците с „добре дошли”, раздават вода, храни и дрехи на изтощените хора. Същото радушно посрещане им беше устроено и в Дортмунд, Франкфурт на Майн и останалите германски градове, в които бяха разпределени бежанците. Солидарността и готовността на германските граждани да оказват помощ на пристигащите хора наистина прави силно впечатление. Навсякъде бежанците са посрещани с плакати „Добре дошли” и ръкопляскания, а в Дортмунд беше сформирана доброволна инициатива, в рамките на която около хиляда жители на града и техните семейства се включиха в посрещането и разпределянето на помощи от първа необходимост. Кметът на Дортмунд лично поздрави бежанците с думите: „Жителите на този град желаят да се оказва помощ на бежанците. Като кмет и представител на всички дортмундчани аз дойдох, за да изразя волята им.” „Благодаря на хората тук, силно съм впечатлен”, каза един от пристигащите бежанци и добави: „Но сега съм просто безкрайно уморен.”

 

Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и останалите големи германски провинции приемат и най-голям брой бежанци на своя територия.

 

Навсякъде усилено се събират дарения

 

хигиенни материали, храни за бебета, търсят се и преводачи, които да се разбират с бежанците. Германците посрещат хилядите измъчени хора дружелюбно и отзивчиво, но какво ще стане, ако сред бежанците се окажат и радикални ислямисти? Този въпрос задават днес няколко вестника, а отговор му дава шефът на германското разузнаване БНД Герхард Шиндлер. Неговата служба засега нямала информация за такава тенденция. Шиндлер смята освен това, че е малко вероятно потенциални джихадисти да изберат този труден, бавен и рискован начин за добиране до Германия. „Ако искат да дойдат в Германия, за тях е много по-лесно да си набавят краден или фалшив паспорт и да се качат на самолета”, казва Шиндлер.

 

Ясно е, че броят на влизащите в Германия бежанци расте, разходите по тях – също. Наскоро бяха изнесени данни, според които през 2013 г. издръжката на кандидатите за убежище в Германия е струвала 1,5 милиарда евро. Ако приемем, че издръжката на един бежанец излиза по 12 500 евро на година, може да се изчисли, че общите разходи още през 2015 г. вероятно ще стигнат до 10 милиарда евро. Тази сума обаче не е толкова огромна, като се има предвид, че общият бюджет на страната възлиза на над 301 милиарда евро.

 

С други думи – става дума за разходи, които са едва 3,31% от германския бюджет. Министърката на труда и социалното дело Андреа Налес смята, че в бюджета за идната 2016 година ще трябва да се предвидят 1,8 до 3,3 милиарда евро допълнителни разходи за езикови курсове, квалификация и издръжка на бежанците. Тя предполага, че тези разходи ще се увеличат до 7 милиарда през 2019 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване