09/08/15 14:41
(http://www.dnevnik.bg/)

Прокуратурата проверява как са издавани адресни регистрации в Гърмен


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че е сезирала прокуратурата за проблемите с незаконните постройки в ромската махала на Гърмен и вече са образувани две проверки.

"Прокуратурата в обхвата на своите компетенции ще провери дали действията и издаваните адресни регистрации са законосъобразни", заяви Павлова, цитирана от агенция "Фокус". По думите й масовото заселване на квартала е започнало през 1999 - 2001 година, като най-много адресни регистрации са издадени през 2000 и 2001 г.

"Това, което довежда до ескалацията на проблема, е, че адресните регистрации са издадени на неурегулиран имот, който е общинска собственост и е със статут на земеделска земя", посочи министър Павлова. Тя заяви, че тогавашният кмет е продължил да регистрира нови жители, без да се погрижи парцелите да бъдат урегулирани и да се даде отстъпено право на строеж.

"Позволявал е незаконно строителство и негласно го е толерирал. Както знаем, са издавани, включително фалшиви, удостоверения за търпимост за част от сградите. Когато ДНСК е сигнализирала и се правят проверки, установявайки 124 незаконни строежа, общината отново не издава тези удостоверения и не урегулира имотите", каза Павлова. Бум на регистрации по настоящ и постоянен адрес е имало и през 2011 г., когато с промените в Закона за гражданската регистрация решенията за издаването им бяха дадени като правомощия на кметовете. "Отново тогавашния кмет за няколко месеца издава около 400 регистрации по настоящ и постоянен адрес", каза министърът. Затова и тя заяви, че темата за премахването на незаконните постройки не може да бъде адресирана единствено към нея.

По думите й в Гърмен премахването на незаконните постройки става по график, така както то се извършва и на други места в страната. Обясни и че на всички хора, чиито домове са били или ще бъдат бутнати, е предложено да бъдат настанени в други жилища, но те са отказали. "Институциите трябва да си свършат работата, а там, където съдът е постановил, ДНСК е длъжна да довърши своите действия", заяви Лиляна Павлова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване