09/09/15 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Българин от Бейрут: Сирийците ни заляха, на 10 новородени едно е ливанче. След Сирия и Ливан пропада

 Ливан е с 4 млн. население и като територия е 10 пъти по-малък от България, но е приел 1,6 млн. бежанци от Сирия, макар по официални данни да са малко по-малко. За сравнение голям Египет е приел към 140 хил. бежанци от Сирия. Саудитска Арабия – нула.

Ливан вече не приема бежанци – от началото на годината наложиха визи. Но понеже ливанците не работят тежък труд – те са като германците – сега, ако на ливанец му е нужна работна ръка, например, може да приеме бежанци, но трябва да гарантира за съответния човек и поема отговорност за него, като допустимият брой пак е ограничен.

Сирийците, които вече са тук, са премного. Ливанците не ги долюбват особено и не преливат от съчувствие – те самите са преживели доста войни и страдания и не се трогват лесно.
Още повече, че стана пренаселено, престъпността нарасна, стана опасно да се ходи по улиците. И навсякъде се виждат просякини сирийки, с дете на ръце.
Само за мераклиите за сирийска булка е по-добре: една сирийка струва 200 долара (съвсем сериозно), платени на семейството й.

Сирийците са били близо над 20 години нещо като окупатори в Ливан. Ливанците много са си патили от тях - тормоз, кражби, изнасилвания… Прогонват ги след убийството на ливанския премиер Рафик Харири през 2005 г. Дотогава в Ливан е имало официално присъствие на сирийски военни части, продължило 29 години. И досега няма единно мнение защо са били толкова време тук, но всички са единни, че е било тормоз.
Затова ливанците сега не проявяват толкова съчувствие, а и те по-принцип не са особено чувствителни и се имат за по-горна класа, така или иначе.

Малките сирийчета са навсякъде – прислугват в магазините и по офисите и никой не го намира за нередно. Експлоатация на детския труд ли? Нали трябва да ядат, самите им родителите ги пускат на работа.
Като поръчваме вода (тази от чешмите тук не става за пиене) я носят невръстни сирийчета - мъкнат тези тежки стекове и огромни туби.

Карта със сирийските бежанци в Ливан до 2014 г. В някои градове бежанците са повече от местното население, отчитат от ООН. Графика: Комисия по бежанците на ООН

Съсед лекар уролог, който прави и обрязвания, твърди, че ливанчетата са вече несравнимо по-малко от сирийските бебета. Неговата медицинска сестра твърди, че буквално на всеки 10 обрязвания на бебета, само едно е ливанче, останалите са сирийчета. Младите ливанки вече не искат да раждат по много. А сирийките са постоянно бременни.
Една ливанска журналистка в статия в популярно ливанско издание засегна темата за високата раждаемост при сирийците, независимо от тежките условия на живот и изрази „недоумение”. Това предизвика дискусия и официално не се прие добре – все пак тук има много религиозни, преобладават мюсюлманите, повечето са шиити. Християните са около 40% от населението, но сега съотношението се променя. А и Ливан провежда спусната от горе политика, тоест следва политиката на Великите сили. Но преобладаващото обществено мнение подкрепи журналистката. Сравнението между ливанци и сирийци като образование, начин на живот, хигиенни навици не е в полза на сирийците, независимо от религията.

На фона на всичко това в Ливан има криза със събирането на боклука. В Бейрут е трагедия, улиците са заринати. Всеки ден има протести и полицията бие яко. По неясни причини не могат да се разберат кои фирми и къде да извозват боклука. Чуват се мнения, че Катар и Саудитска Арабия плащат за да се поддържа кризата с боклука, за да се нагнетява напрежението.

Сирия може и да я няма вече, но и Ливан пропада.

——
* Авторът е от български произход, учил е в България, сега живее в Ливан. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване