09/09/15 02:25
(http://pik.bg)

България настоява за синхронизиране на националните законодателства за по-тежки наказания за трафикантите на хора

България настоява за синхронизиране на националните законодателства за по-тежки наказания за трафикантите на хора

България посреща най-голямото предизвикателство пред Европа с отговорността и тежестта по охрана на външни граници на ЕС. Следваме всички стандарти за прием и резултатите, които постигаме засега, са впечатляващи на общия фон на миграционните процеси в Европа. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след проведена среща при министър-председателя Бойко Борисов с вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на външните работи Даниел Митов. Бъчварова заяви, че на заседанието са уточнени общите принципи на позицията на България относно проблемите, предизвикани от нарастването на миграционния поток в Европа. 

Тя допълни, че се работи активно по ограничаване и разбиване на нелегалните мрежи, които контрабандират бежанци срещу заплащане. „Тълкуваме тези престъпления като особено тежки и сме внесли в Народното събрание предложение за завишаване на наказателните мерки”, заяви тя. Вицепремиерът допълни, че ще настояваме за синхронизиране на националните законодателства в посока на по-тежки наказания за трафикантите на хора. Бъчварова уточни, че позицията на България е, че е необходима ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява общата ни солидарност. „Предложението за разпределение на новопристигащите бежанци сред всички държави-членки отразява принципа на солидарност и държавите-членки трябва да се съобразяват с него”, добави тя. Бъчварова посочи, че все още има обстоятелства, които да намерят отражение в начина на разпределение – той трябва да бъде максимално справедлив и да отчита волята и предпочитанията на тези, които ще бъдат презаселени в отделните държави.

Румяна Бъчварова припомни, че през юли тази година България е заявила, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци, като допълни, че страната ни приема с разбиране необходимостта този брой да бъде увеличен, но настояваме да има солидарност при определянето им. Бъчварова уточни, че страната ни е готова да се справи със своите задължения и ще го направи, защото сме страна-член на ЕС. По думите й, България ще настоява за единна европейска политика, за създаване на регистрационни центрове в трети страни, както и за по-тежки наказания на нелегалните трафиканти. Румяна Бъчварова допълни, че у нас е започнало създаването на специализирано звено между МВР и прокуратурата за нелегалните трафиканти. По думите й, правителството обсъжда и възможността за интегрирането на тези хора в страната, но когато се създаде благоприятна обстановка, трябва да се осигури и тяхното връщане.

От своя страна вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че от гледна точка на изпълнителната власт България има единна, отчетлива политическа позиция. „В ЕС не може да продължаваме с 28 различни политики по отношение на миграцията и бежанците“, заяви Кунева. Според нея трябва да се направи спешна оценка на Дъблинския регламент, като трябва да се създадат и европейски структури. „Ние сме за това да бъде засилено присъствието на Фронтекс и за активна външна политика, за да се пресече източника на конфликта“, добави вицепремиерът. Меглена Кунева заяви, че България ще продължи активните си действия, заедно с Румъния, за признаване на готовността на двете страни за Шенген. „Чуват се много думи за ренационализация на границите, ние не споделяме подобен подход“, коментира вицепремиерът.

Според вицепремиера Ивайло Калфин европейската солидарност не би могла да бъде ограничена само до квоти. По думите му, приемът на бежанци трябва да бъде обща европейска политика, включително свързана с правото им за движение в рамките на ЕС. 
Министърът на външните работи Даниел Митов посочи, че трябва да се обърне много по-сериозно внимание за ускореното решаване на конфликта на териториите, които създават условия за засилени бежански потоци. Министър Митов уточни, че статутът на бежанец не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Той добави, че България ще настоява да се организират бежански центрове в трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС. Даниел Митов допълни, че трябва да се изпълняват споразуменията за реадмисия, а там, където ги няма - да бъдат сключени.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване