09/09/15 04:50
(http://pik.bg)

България приема солидарното разпределение на бежански квоти

България приема солидарното разпределение на бежански квоти
Приемането на квотите за бежанци е въпрос на разговори, България ще приеме солидарното разпределение, но трябва да се вземе под внимание БВП на страната. Това стана ясно от думите на министърът на външните работи на страната Даниел Митов след срещата му с министъра на външните работи на Кралство Белгия Дидие Рейндерс, във връзка с позицията на България за бежанската криза. Министърът на външните работи заяви, че страната ни е на едно от първите места по приемането на бежанци от БПВ и глава от населението.
 
Той изтъкна, че Дъблинските споразумения може да се променят като се предложи промяна насочена към намирането на единен подход и формула, с която бежанците да могат да избират държава, в която да бъдат регистрирани. По думите на Митов, е важно страната ни да залага на преборването на трафикантите, като обясни, че този проблем съществува от дълго време, но досега на му е било обръщано такова внимание. Според външния министър трафикът на хора се е превърнал в ужасен и доходоносен бизнес и той е успял да измести наркотрафика в голяма степен. По време на пресконференцията след срещата на външния министър на България Даниел Митов и този на Кралство Белгия Дидие Рейндерс от думите на българския външен министър стана ясно, че през тази година обемът на белгийски инвестиции в страната е повече от удвоен и с това Белгия се нарежда на второ място по инвестиции в България. По думите му, общият обем на белгийски инвестиции надхвърля 1 милиард евро.
 
Митов посочи, че двустранната търговия между двете държави надхвърля 1,5 милиарда евро, като салдото за България е положително. Стана ясно, че се отбелязва и ръст на белгийските туристи у нас с 30% за миналата година и 14% от първата половина на годината. Дидие Рейндерс каза, че Белгия поддържа бързото влизане на България в Шенген, като обясни, че България има проблемите, които трябва да реши. Той каза, че българските проблеми са свързани с парламента и с приемането на законодателство по въпросите на корупцията. Рейндерс каза, че България трябва да има напредък, както по въпросите с корупцията, така по тези свързани със сигурността и охраната по границите. Той посочи, че реформите са много важни за България като каза, че иска да види в България предвижване напред по реформите, особено срещу корупцията. Той посочи, че на срещата с министъра на външните работи Даниел Митов са обсъдили въпросите свързани със сигурността и миграцията, както и въпроса с единната позиция относно енергетиката. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване