09/09/15 12:13
(http://www.dnevnik.bg/)

В Израел следят с напрежение присъствието на руснаците в Сирия


Множащите се публикации за директна руска подкрепа за президента Башар Асад в Сирия кара израелците да правят нови калкулации как да подходят към конфликта, без да изпадат в конфронтация с Москва.

На няколко пъти от избухването на войната през 2011 г. израелската армия е отвръщала на стрелба от сирийска територия по Голанските възвишения или е бомбардирала конвои с модерно оръжие, за които подозира, че пътуват към "Хизбула" - ливанските съюзници на Асад. Ако руснаците присъстват по-активно в Сирия, расте и опасността един такъв удар случайно да изправи Израел и Русия пред военна конфронтация.

Амос Гилад, старши съветник на израелския министър на отбраната Моше Яалон, коментира за "Ройтерс", че "засега не знаем степента на руското военно участие в сирийския конфликт и дали то би ограничило оперативните възможности на Израел. "Не знам, защото още не са ясни мащабите. Още не са започнали да действат. Засега само трупат капацитет".

Гилад говори на конференция по сигурността, организирана от Центъра за интердисциплинарни изследвания в Херцлия, където се коментираше, че руската политика в момента е описвана като опит едновременно да бъде подкрепен Асад и да има мобилизация на силите с останалите световни сили за ликвидиране на екстремистите от "Ислямска държава".

"Информирани сме, че руснаците навлизат във фаза на активна интервенция (срещу ислямистите – бел.ред.), американците ги атакуват... Западът, а сега фактически и руснаците, както и целият свят се опитват да се обединят срещу тях."

Запитан от "Ройтерс" дали Израел си комуникира с руснаците в опит да се избегнат нежелани инциденти и конфронтация помежду им, Гилад отвърна само: "Има си начини. Днес те не са наши врагове". В Москва говорител на външното министерство заяви, че не знае за никаква подобна комуникация между Израел и Русия.

Досега Израел поддържа дистанция от конфликта, в който за него всички страни са врагове. Намесата е само когато някой стреля от Сирия или за да се попречи на "Хизбула" да се превърне в по-сериозна заплаха в бъдеще.

Амос Ядлин, о.з. генерал от бойната авиация и бивш началник на разузнаването по времето на премиера Бенямин Нетаняху, казва, че Израел и Русия едва ли ще се окажат един срещу друг в Сирия поради факта, че преследват различни интереси. "Не мисля, че има причина за сблъсък, понеже се сражаваме с различни противници. Предполагам, че както те, така и ние ще бъдем много внимателни", добави Ядлин, който сега е директор на Института за изследване на сигурността към Университета на Тел Авив.

Според него руските части ще избягват да навлизат в Голан, а израелската авиация добре ще си помисли дали да бомбардира там, където може да пострадат руснаци. "Смятам, че не бихме атакували цел в Сирия, ако не сме абсолютно сигурни кой е там или кой не е там."

Високопоставен американски представител, запознат с действията на Израел в Сирия, споделя това мнение, но предупреждава, че "нищо не е застраховано срещу издънки, поради което допускам, че израелците ще направят нова оценка на рисковете".

Сирийската бойна авиация например е съставена предимно от стари съветски модели и това не изключва дублиране с хеликоптери или бойни самолети, които може да се управляват от руснаци.

Сам Гардинър, о.з. полковник от американските ВВС, който участва в разработка на военни сценарии за няколко агенции във Вашингтон, казва, че израелците би трябвало навреме да идентифицират руските самолети и хеликоптери. "Руските машини вероятно имат друго "обозначаване" и дори да са като сирийските, едва ли ще са оборудвани със същата електроника. Това би трябвало да означава, че израелците ще имат ясна картина кои сирийски бази се използват от Русия и от кои точно самолети и хеликоптери идва комуникацията на руски език.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване