09/09/15 07:44
(http://www.klassa.bg/)

В Народното събрание беше представен проект на законодателни промени за въвеждане на национална електронна инициатива в България

 В Народното събрание беше представен проект на законодателни промени за въвеждане на национална електронна инициатива в България, подготвен от експерти на неправителствената организация „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива”. В кръглата маса „Към електронна демокрация в България чрез национална е-инициатива”, която се състоя на 8 септември 2015 г. в парламента, участваха народни представители, експерти от неправителствения сектор, ИТ специалисти и др.
 
Дискусията откри председателят на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Гроздан Караджов. За мен са изключително полезни форуми като днешния, на които се обсъжда улесняването на участието на гражданите във взимането на решения, подчерта той и заяви, че членовете на Комисията подкрепят и биха посрещнали добре законодателни инициативи в тази посока.
 
В приветствие, прочетено пред участниците във форума, председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочва, че днес трябва да се стимулира енергията на българските граждани в страната и в чужбина да използват глобалната мрежа за пряка връзка с институциите и властта. По този начин те ще могат да поставят директно проблемите си, да дават решения на някои от тях, да споделят свои виждания за управлението на местно и централно ниво, смята председателят на парламента. Цецка Цачева заявява, че подкрепя всички инициативи, стимулиращи гражданската активност.
 
На форума председателят на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива” Даниела Божинова и експертът по европейско право д-р Вихър Георгиев направиха обобщение на резултатите от проекта „Насърчаване на електронната демокрация в България…“, осъществен с финансовата помощ на Програмата за НПО на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Те представиха основните предложения, залегнали в подготвения от неправителствената организация проект за промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване