09/09/15 08:09
(http://www.klassa.bg/)

Вероника можеше да е жива

 Обръщение към виновниците, допуснали обвиненият в убийството на студентката да е на свобода

ДАЛИ това зверско убийство на Вероника можеше да бъде предотвратено? Според мен - ДА!

Недопустимо е районът на жп гарата в един студентски град като Велико Търново да е неосветен, необезопасен, неохраняван.

Да, общината взе бързи мерки след трагедията, както обикновено става в България, но това няма да върне Вероника. На нейно място можеше да бъде всеки един от нас. На 28 февруари 2015 г. Вероника изчезва. На 3 март 2015 г. във водите на река Янтра е намерено тялото на убитата студентка. За извършител на жестокото убийство е представен криминално проявеният рецидивист Илиян Красимиров Здравков.

В предаването “Ничия земя” от 30 май 2015 г. неговият защитник адвокат Кирил Станчев потвърди, че към момента на извършване на убийството е трябвало да бъде в затвора Обстоятелство, което до този момент не е опровергано. На въпроса на репортерката “Как можем да наречем случая “Вероника”?”, адвокатът отговаря: “Абсолютно лошо стечение на обстоятелствата. Ако тя не беше тръгнала по това време (аз ще попитам: по кое време, г-н адвакат? В 19 ч, след работа, а не в 24 ч), по този начин (по кой начин, г-н адвокат? По единствения път, който свързва гара В. Търново с подлеза, който е в близост до нейния апартамент, а не е тръгнала по пътека през гората/, нямаше да се срещнат. Ако той не си беше обжалвал присъдата и беше задържан щеше да бъде в затвора.” Почернените родители също се обвиняват, че ако са я били прибрали от работа..., ако са и били говорили повече, ако, ако, ако....Но има само едно АКО. И то е: АКО ЕДИН СВОБОДНО РАЗХОЖДАЩ СЕ РЕЦИДИВИСТ БЕШЕ КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО, А ИМЕННО В ЗАТВОРА И ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА СИ БЯХА СВЪРШИЛИ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА, ВЕРОНИКА ЩЕШЕ ДА Е ЖИВА. Извършителя на престъплението сигурно всяка вечер заспива спокойно, защото ТОЙ няма сърце, няма душа, няма чувства, няма съвест ..... ТОЙ няма нищо. А ВИЕ, ВИЕ, които сте виновни тогава ТОЙ да се разхожда свободно и да набелязва и напада жертвите си, ВИЕ спите ли спокойно? Защото НИЕ, БЛИЗКИТЕ НА ВЕРОНИКА, НЕ СПИМ, А СЕ ПИТАМЕ:

- Дали и този път обвиненият в убийството на Вероника Илиян Здравков, който има седем присъди зад гърба си ще се измъкне с по-лека присъда? Дали съдът ще гледа и това дело - ЗА УБИЙСТВО, по съкратената процедура и ще намали присъдата му с 1/3? Дали съдът пак ще му повярва и приеме като смекчаващи вината обстоятелства неговите признания, съжаления, разкаяния?

Останал ли е някой неубеден, че лицето Илиян Красимиров Здравков се е превърнал в опасен рецидивист за обществото и не подлежи на превъзпитание?

Ако по Наказателния кодекс обвиняемият има права, то чл. 28 от Конституцията на Република България гласи: “Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко наказание”. Което означава, че Вероника имаше право да живее.

Тя беше едно красиво, умно, интелигентно, ученолюбиво, работно и добро момиче, момиче с огромно сърце, мечти, цели и амбиции, момиче, което можеше да създаде семейство, деца, които да отглежда и възпитава с много любов, а не да ги изоставя по домове. Да! Тя беше, защото някой ни я отне.

Излиза, че всеки убиец, който направи самопризнания, съжалява, разкайва и пожелае съкратено съдебно следствие, присъдата му се намалява с 1/3?

Тогава ще попитам: кога един убиец получава доживотна присъда без право на замяна?

* Галина Крумова е първа братовчедка на убитата Вероника Здравкова, инициатор на онлайн петиция за отпадането на съкратено съдебно следствие и по-леки присъди за авторите на тежки умишлени престъпления.

Делото срещу убиеца Илиян Здравков започва на 14 септември в окръжния съд в Търново - това е поводът за нейния текст.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване