09/09/15 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Г-н Саркози, защо правите от България санитарна зона

 Cаркози - добрият приятел на България, направи изключително тежък гаф.

Бившият френски президент предложи да бъдат създадени центрове за административно задържане на мигранти в “страни от периферията на Европа”, т. е. в “държавите от Северна Африка, които биха желали, или в страни като Сърбия и България”.

Какво означават думите на Саркози? Първо, че вече вижда в Сърбия и България - периферията на Европа, огромни лагери за събиране на бежанци, в които ще се прилага строг административен контрол.

В тази санитарна за Европа зона бежанците ще бъдат подлагани на подбор, така да се каже. Ще се преценява кой откъде идва и закъде е тръгнал, има ли право на бежански или хуманитарен статут, или трябва да се връща в родината си. Едва след този подбор част от мигрантите ще се отправят към богата Европа, друга част ще остане в България и Сърбия или в държави като тях, а вероятно след месеци или години престой в тези “центрове” част от бежанците ще се връщат.

Каква е целта на

Саркози?

Без съмнение една - да изтласка проблема с приливната вълна от бежанци, която е на път да залее Германия и Франция, колкото се може по-далеч от Западна Европа - в “периферията”.

И “периферията” да се оправя както може, ако въобще може.

Вярно, България е в периферията на Европа. И е външна граница на Европейския съюз. В същото време - и това Саркози прекрасно знае, България е бедна държава с ограничени ресурси. И желанието да се стовари на България подобна тежка отговорност показва само едно: желание на някои от европейските лидери да се избяга от кризата с бежанците, да се предложи нещо безспорно неработещо върху държави, които, бидейки в периферията на континента, трябва да играят роля на санитарна зона за Европа, да бъдат омекотяващ буфер на кризата.

Бившият френски президент, а може би и бъдещ след изборите във Франция през 2017 г., както и други политици от неговата величина прекрасно разбират, че нито България, нито Сърбия могат да изпълняват подобна роля.

Ясно е, че Сърбия може да бъде притисната от Брюксел да поеме подобни “административни центрове” срещу бъдещото ѝ членство в ЕС.

На България какво ще се падне, ако поеме ролята на буфер - европейско потупване по рамото, похвали колко добре пази външната граница на съюза, както и

горещо обещание

за по-бързо

влизане в Шенген

Тази проста аритметика обаче ще бъде опровергана още на първия ден от евентуалното струпване на бежанци в новите “административни центрове” за тях. Защото за България е сигурно, че няма организационен и административен капацитет, нито пък разполага с достатъчно логистични звена, които да правят подобен подбор на бежанци и мигранти - десетки и стотици хиляди на година.

Вярно, България вече се отърси от първия шок, след като преди две години трябваше да поеме едновременно няколко хиляди мигранти. Но още тогава се видя, че разполагаме с ограничени финанси за посрещане на бежанци, че нямаме добре оборудвани лагери, в които да посрещаме хората в беда от Сирия и Ирак, от Северна Африка. Да си спомним как на пожар се комплектуваха лагери за бежанци, търсеше се оборудване, всичко се правеше в крачка, докато най-после цялата административна машина започне да работи в някакъв нормален ритъм.

Освен това трябва да си дадем ясна сметка, че да приютиш определен брой бежанци, да им търсиш след това места за работа и учене е една задача.

Съвсем друго е да те нарочат за санитарна зона. Ти да си този, който ще поема първи силата на бежанския поток с неговите искания, желания, права.

Да не говорим, че Европа е тотално неподготвена, тя

едва се отърсва

от шока

след многохилядната вълна от бежанци през август. Ако само за момент си припомним първите реакции на премиери и президенти на редица европейски държави, ще видим, че кризата ги свари драстично неинформирани. Сякаш не говорим за лидери на европейски държави, а за хора от някое затънтено хималайско село.

При толкова много и всякакви специални служби направо не е за вярване, че нито една от големите европейски държави не беше подготвена, нито дори информирана и предупредена за многохилядната човешка вълна от Близкия изток, от Средна Азия и Северна Африка. Затова и първите реакции на европейците бяха непохватни, объркани в послания и действия. Веднъж ни казват, че Дъблинското споразумение работи, втори път - не. Веднъж пускат влаковете от унгарската столица към Виена и Мюнхен, после ги спират за неопределено време. Веднъж Лондон казва, че няма да приема повече никакви имигранти, след това - че ще приема поне още 15 хиляди.

Друга тема за домашно на европейските ченгета е кой и защо натисна копчето на мигрантската вълна точно в края на август. Нито в Сирия, нито в Иран, в Пакистан, Афганистан или Северна Африка нещо драстично се беше променило - ситуацията там продължава да е толкова тревожна, колкото беше през юли или юни, но точно през август напливът се усети най-силно.

Вижда се ясно, че Европа е слаба и безпомощна, тя тепърва ще заседава и умува, крои някакви планове от типа: или вземай (бежанци), или плащай (на онези, които вземат)!

Разпределят се квоти коя страна колко да поеме от потока - като на война. Затова и Саркози е толкова стреснат, защото точно нов голям бежански поток към Франция може да обърка сметките му за нов президентски мандат.

И без да сме забравили колко много направи той за България през лятото на 2007 г., както не сме забравили и онова, което с куража си постигна неговата тогавашна съпруга Сесилия, трябва още сега да му потърсим обяснения за “санитарната зона”. И той и другите европейци може и да ни успокояват, че ще ни дадат някакви пари, но едва ли ще са милиарди. (Само за съпоставка - Германия вече планира 6 милиарда евро за справяне с бежанците, които сега пристигат там.) Но проблемът не е само в парите. Саркози може и да не подозира, но подобна “санитарна” роля ще обрече държавата ни на крайнодесен или крайноляв екстремизъм, който, за никого не е тайна, е подвластен главно чрез финансите, на диктовките на Кремъл. Последствията от това за държавата и за обществото са повече от ясни и едва ли е необходимо да ги припомняме. Затова гафът на Саркози е двойно по-голям.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване