09/09/15 07:11
(http://www.klassa.bg/)

Германия готова да приема по 500 000 бежанци годишно

 Германия ще може да приема по 500 000 бежанци годишно в продължение на няколко години, каза вицеканцлерът на страната Зигмар Габриел, предаде АФП.

 

„Вярвам, че можем да се справим с нещо от рода на половин милион (бежанци) в продължение на няколко години“, каза той пред телевизия ZDF, като допълни, че страната би могла

 

да се справи

 

дори с повече

 

В момента Германия очаква за тази година подадените молби за убежище да са около 800 000.

 

Въпреки готовността на Берлин обаче Габриел отбеляза, че останалите европейски държави също трябва да приемат своя справедлив дял от бежанците, които напускат конфликтни зони в Близкия изток и Африка.

 

“Не можем просто да приемем почти един милион души всяка година и безпроблемно да ги интегрираме“ в германското общество, каза Габриел. Той допълни, че Германия ще продължава да приема „значително непропорционален дял“ в сравнение с другите държави членки на ЕС, „защото ние сме икономически силна държава, без съмнение“. Въпреки това според него е неприемливо ЕС да продължи да разчита само на няколко страни като Австрия, Швеция и Германия и допълни, че по тази причина според него

 

трябва промяна

 

на европейската политика

 

Миграционната криза, свързана с масовия поток от бежанци в Европа е началото на масово изселване, което може да продължи години, предупреди шефът на Европейския съвет Доналд Туск. “Сегашната емигрантска вълна не е инцидентно явление, а началото на масово изселване, което означава, че ние трябва да се справяме с този проблем през следващите години”, каза Туск в реч пред европейския институт “Брьогел” в Брюксел. “Следователно е важно да се научим как да живеем с тази криза, без да се обвиняваме взаимно”, призова той.

 

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан каза, че трябва да се ускори изграждането на оградата по унгарско-сръбската граница. Орбан лично инспектира строителните работи по границата със Сърбия. “Всички трябва да бъдат готови за интензивна работа през следващите седмици”, каза Орбан.  В началото на месец юли властите в Будапеща взеха решение за изграждането на 3,5-метрова ограда по 175-километровата граница със съседна Сърбия. Премиерът Янош Лазар уточни, че става въпрос за “два вида ограда”. Там, където преминаването на границата може да става по-лесно оградата ще бъде висока поне 3,5 метра и широка 1,5 метър. В труднодостъпните места, където географското положение е по-особено, оградата ще бъде по-малка, каза още той.

 

От началото на годината в Унгария официално са пристигнали над 150 000 мигранти. Само през месец август техният брой надхвърли 50 000 души. Всички те влизат от Сърбия. Мнозинството от тях иска да продължи пътя за Западна Европа и предимно за Германия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване