09/09/15 07:15
(http://www.klassa.bg/)

Италия и Франция се дърпат за Монблан

 „Покривът” на Европа - Монблан на френски език или Монте Бианко на италиански - отново е предмет на остър пограничен спор между двете съседни държави. Диспутът продължава на „приливи и отливи” от далечната 1860 г., когато Италия и Франция си поделят белия масив с нарочен договор. Но в споразумението изглежда не е упоменато до сантиметър къде точно граничната линия пресича извечните ледове. Съответно от време на време местните началници започват да го играят картографи и си я местят, както си поискат.

 

Последен бе Eрик Фурние - кметът на намиращия се в долината от север на Монблан френски град Шамони. Завчера първият жител на световноизвестния зимен курорт забрани достъпа на италиански алпинисти до ледника под върха откъм заслона Торино, тъй като той бил на територията на Франция, а не на Италия. А именно това твърдят отдавна комшиите от юг, които винаги са смятали каменната хижа за съвсем тяхна. Действията на кмета Фурние предизвикаха веднага доста ожесточената реакция на колежката му от юг – кметицата на известния италиански курорт Курмайор Фабриция Дериар. В изявление за медиите тя подчерта, че държавната граница била винаги минавала 300 метра над заслона Торино или почти по билото на Монте Бианко, а не много под него. След като определи действията на жител №1 на Шамони като неприемливи и обеща да го съди, кметицата развя в подкрепа на тезата си за граничната линия карти на НАТО, потвърждаващи я на 100%.    

 

Изглежда обаче, че счепкването между Ерик Фурние и Фабриция Дериар съвсем няма да отмине като комшийски спор за леко преместена ограда. Както писа вчера авторитетният римски всекидневник „Република”, съществува вероятност случаят да прерасне в „хлъзгав” дипломатически спор, който като нищо може да влоши отношенията между двете страни. И за да не се стигне до подобни неприятности, както Рим, така и Париж вече били натоварили военните си географски институти да определят веднъж завинаги точното трасе на граничната бразда по Покрива на Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване