09/09/15 12:29
(http://pik.bg)

Кабинетът застана зад кандидатурите за съдии и генерални адвокати в Съда на ЕС

Кабинетът застана зад кандидатурите за съдии и генерални адвокати в Съда на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за заседанието на КОРЕПЕР ІІ, формат Конференция на представителите на правителствата на държавите-членки, което ще се проведе на 16 септември в Брюксел.

На него ще бъдат разгледани кандидатури за съдии и генерални адвокати в Съда на Европейския съюз и в Общия съд, съобщиха от Министерски съвет.

Съгласно Договора за функционирането на ЕС на всеки три години се извършва частична подмяна на съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС. Четиринадесет съдии и шестима генерални адвокати следва да бъдат назначени, считано от 7 октомври 2015 г.

На 31 август 2016 г. изтичат и мандатите на 14 в Общия съд на ЕС, подадена е и оставка от съдия в този съд, считано от 1 октомври 2015 г. През септември 2014 г. и април 2015 г. българската страна подкрепи предложените кандидатури за съдии в Съда на 10 държави-членки, както и предложенията за генерални адвокати в Съда на три държави-членки.

С днешното решение правителството изразява подкрепа за направените от Гърция, Ирландия, Румъния и Словения предложения за назначаване съответно на г-н Михаил Виларас, г-н Юджин Реган, г-жа Камелия Тодер и г-н Марко Илешич за съдии в Съда.

Подкрепа от страната ни има и за направеното от Испания предложение за назначаване на г-н Мануел Кампос Санчес-Бордона за генерален адвокат в Съда, както и направените от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Словакия и Финландия предложения за назначаване на г-н Иън Стюарт Форестър, г-н Юрай Шварц и г-н Хейки Канинен за съдии в Общия съд. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване