09/09/15 12:24
(http://www.dnevnik.bg/)

Кадиев предпочита да е кандидат на широка коалиция около АБВ, намекна за нов политически проект


Депутатът от БСП Георги Кадиев предпочита да е кандидат за кмет на София от коалиция на леви, либерални и зелени партии и намекна за нов политически проект, ако стигне до балотаж.

Той обяви намерението си да се кандидатира за кмет на столицата във вторник пред колегите си от парламентарната група на БСП - като независим или подкрепен от широка коалиция от равнопоставени партии. Пред журналисти днес в парламента коментира, че за него по-добрият вариант е да бъде обединител на леви, зелени и центристки партии. За участието на АБВ в подобна коалиция Кадиев постави условието да бъде опозиция на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

По информация на "Дневник" Кадиев води разговори с десетина различни партии, определящи се в лявото и център-лявото пространство.

Ако е независим кандидат за кмет, инициативният комитет, който го издига, трябва да се регистрира в Общинската избирателна комисия до 14 септември с 2000 подписа. Недостатъкът на инициативния комитет е, че той предлага само кандидат за кмет или за общински съветник и няма възможност за цяла кандидатска листа, но ако не се постигне съгласие по условията на Кадиев за опозиционност на ГЕРБ, щял да приеме и този вариант.

Няма да ставам член на АБВ по няколко причини - първо аз съм в БСП и второ различията ни с АБВ са в отношението към ГЕРБ, заяви Кадиев.

Преди това зам.-председателят на парламента от АБВ Кирил Цочев каза, че партийното ръководство е имало разговори с Кадиев. Цочев го определи като авторитетна личност със самостоятелно мислене. "Не спазва указанията на "Позитано 20", което вероятно е положителна черта", каза депутатът от АБВ. Добави, че той подкрепя кандидатура на Кадиев, но тя все още не е поставена официално за обсъждане от ръководството.

От думите на Кадиев се разбра, че държи в коалицията, която ще гономинира и ще излъчи листа за общински съветници, всички партии да имат еднаква тежест при вземането на решенията - не АБВ да е най-голямата и останалите да гравитират като сателити около нея, а всяка формация да има право на вето при взимането на решенията. "Това, което мога да им гарантирам е равнопоставеност, никой няма да бъде по-голям от другия. Това, което искам те да ми гарантират, e че ще бъдем алтернатива на ГЕРБ в Столична община", коментира депутатът.

Според Кадиев е логично да получи подкрепата на АБВ, но трябва да се научат да си говорят и да взимат общи решения.  Той ще разговаря и с партията "Движение 21" на Татяна Дончева, макар че е скептичен за крайния резултат. Кадиев напомни, че през 2011 г., когато той беше кандидат за кмет на БСП, пет дни преди изборите Дончева заявила публично, че ще гласува за претендента на десницата Прошко Прошков.

Кадиев намекна и за свой политически проект при добро представяне на изборите. Вотът в София ще покаже дали хората имат нужда от нещо ново различно, технократско, социалдемократическо, технократско и модерно, коментира той пред журналисти.

Няма да напусна БСП, защото тя е в сърцето ми - нито парламентарната група, нито партията, заяви Кадиев и добави, че още си плаща членския внос. Ако те решат да ме изключат, няма драма, вече минах през едно полуизключване, добави той. И се заяви като опонент на Йорданка Фандъкова, а не на кандидата на БСП Михаил Мирчев. Кадиев смята, че ще получи гласове, които БСП така или иначе не би спечелила.  Силно се надявам, че бъдещото управление на България ще е ляво, но не носталгично ляво, тласкащо ни към годините преди 10 ноември, а ляво технократско, коментира още Кадиев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване