09/09/15 12:47
(http://pik.bg)

Календерска: 30 млн. за здраве в София и стипендии за студенти-медици

Календерска: 30 млн. за здраве в София и стипендии за студенти-медици

Общината може да издържа студенти по медицина, докато следват, като ги задължава да работят 10 години в общински болници и Бърза помощ след завършване. Това предложи Мария Календерска – кандидат за кмет на столицата, предадоха от пресцентъра на ББЦ. Вместо да се дават свръхвисоки заплати на лекари, внесени отвън, част от тази сума да се използва за обучение на собствени кадри, което ще доведе до подобряване на здравеопазването в София, убеждава тя.

При 3 млрд. лв. бюджет, 30 млн. лв. или 10% от бюджета, предвидени за здравеопазване, ще превърнат София в една от европейските столици с най-добро здравеопазване, твърди Календерска.

Ето какво гласи статусът й във Фейсбук:

„Столична община може да обучава собствени медицински кадри на принципа стипендия срещу работа. Взимаш стипендия за обучение в Медицинска академия - работиш в столичната Бърза помощ 10 години след завършване. Така и лекарите ще остават в България, и София ще реши проблема с недостига на кадри и спешната помощ ще стане наистина спешна.

Столичното здравеопазване разполага с над 30 сгради - ДКЦ, рехабилитационни центрове, болници, а хората, които разчитат на добра медицинска помощ, са над 1,5 млн. жители на столицата. Един добър кмет би помислил сериозно за качествен мениджмънт на здравеопазването в своята община.
На първо място един добър кмет би се погрижил за промяна в бюджета. В момента София отделя за здравеопазване 1% от целия си огромен бюджет. В най-добрите градове за живеене в Европа този процент е между 20 и 25. Ние не можем да очакваме толкова засега, но 10% биха били едно добро начало. 30 млн. лв. ще решат много от проблемите със здравеопазването в София.

Но явно се разчита на квотите, отпуснати от правителството за внос на лекари, на които ще се плаща заплата от минимум 2700 лв - непостижима за роден специалист.

Прекрасно, г-жо Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova . Попълнете недостига на качествен медицински персонал с пришълци от по-бедни държави. Западен лекар няма да дойде тук за подобна заплата, те взимат много повече в собствените си страни. Можем да си внесем лекари от Палестина, Афганистан или Пакистан. В същото време българските кадри ще изнемогват и ще търсят препитание на Запад, защото собствената им държава не полага грижи за тях.

А само с част от тази бленувана заплата могат да бъдат осигурени стипендии за обучение на лекари, които срещу издръжката по време на следването да поемат ангажимент за работа в София - в Бърза помощ и общински болници - в продължение на поне 10 години.

Така проблемът с кадрите ще бъде решен. Бърза помощ в столицата ще има достатъчно медицински специалисти, които да откликват бързо при нужда. Месечната им издръжка по време на обучението е наполовина на заплатата, обещана на "вносните" лекари. При бюджет от 1,5 млрд. лв. годишно София може да си позволи да издържа и подготвя специалисти, които да я превърнат в една от европейските столици с най-добро здравеопазване."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване