09/09/15 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Компютърна томография на фосил е разкрила други фосили във вътрешността му

 Компютърната томография прави чудеса за археологията и палеонтологията, като дава възможност на учените да изследват вътрешността на крехки вкаменелости, без да ги повредят, пише CNET. Международен екип от изследователи е използвал технологията, за да „погледне“ във фосил на морски таралеж отпреди 10 милиона години. Сканирането с компютърен томограф е разкрило наличие на голям брой фосилизирани двучерупчести миди във вътрешността му. Нещо повече, изображението е било толкова точно, че учените са успели да идентифицират вида на мидите. Това е Rocellaria –вид соленоводна мида, която се среща и днес и се отличава с това, че се вкопава в скали и черупки.
Мидите не са се хранили с морския таралеж, съществувал през епохата на миоцена. Според авторите те по-скоро са използвали черупката на вече умрялото животно като жилище. „Проучването потвърждава, че скелетите на мъртви животни като морските таралежи са били важни хабитати за вкопаващи се или прилепващи видове“, отбелязват изследователите.
Ръководителят на проекта Имран Раман от Бристълския университет смята, че проучването не само предоставя информация за поведението на тези древни животни, но и демонстрира предимствата на компютърната томография при сканиране на фосили. „Не предполагахме, че в морския таралеж има толкова много миди“, изтъква той. „Това показва значението на компютърната томография при проучване на отдавна изчезнали организми и техните екосистеми.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване