09/09/15 21:04
(http://pik.bg)

Кунева: Приемането на Закона за борба с корупцията касае влизането ни в Шенген

Кунева: Приемането на Закона за борба с корупцията касае влизането ни в Шенген

България няма да стане член на Шенген на 1 октомври или на 1 ноември, но смятам, че тогава ще се даде политическо решение. Това каза пред журналисти в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от БТА.

Според нея това политическо решение ще бъде обвързано с добре функционираща държава, каквато ще постигнем, когато свършим работата си и по темата с приемането на закон за борба с корупцията. Кунева направи този коментар в отговор на въпрос, свързан с днешната позиция на белгийския вицепремиер Дидие Рейндерс.

След като посети вчера София, Рейндерс заяви, че Белгия очаква България да приеме и приложи законодателството срещу корупцията, за да влезе в Шенген. Белгийският вицепремиер беше разстроен заради неприемането на закона за борба с корупцията, поясни Кунева.

"Дадох всички уверения, че общественото мнение очаква решаването на този проблем", допълни тя. По нейните думи сигналът на Рейндерс трябва да даде допълнителна смелост на политиците у нас, които се колебаят да подкрепят закона.

В народа колебание няма, увери Кунева. Тя определи като безпрецедентно отлагането досега на приемането на България и Румъния в Шенген, след като двете държави са изпълнили залегналите в правната система на ЕС показатели. Шенген стана оръдие по механизма на ЕК за сътрудничество и проверка, но в настоящия етап е абсолютно невъзможно да продължи така".

"Изпълняваме ангажименти на страна, която пази границите, а не можем да преследваме по "горещи следи", защото сме извън Шенген. Европа има нужда България и Румъния да участват в тази система за сигурност", посочи вицепремиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване