09/09/15 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Нова глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност на ЕС

 Новата глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност на ЕС да бъде изработена в срок до месец юни 2016 г., се казва в заключенията на Интерпарламентарната конференция за Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана в Люксембург, в която участва парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова
 
6 септември 2015 г.
Новата глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност на ЕС да бъде изработена в срок до месец юни 2016 г., се казва в заключенията на Интерпарламентарната конференция за Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана в Люксембург, в която участва парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.
Общата външна политика и политика за сигурност да бъде по-стратегическа и съобразена с увеличаващите се заплахи от екстремизъм и радикализация, се казва още в заключенията на форума. 
 
Борбата срещу тероризма и хибридните заплахи изисква общ отговор от ЕС в близко сътрудничество с НАТО, ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и Африканския съюз, както и диалог с основни международни партньори", заявяват участниците.
 
В сферата на европейската политика на съседство се потвърди тенденцията за диференциация на южното и източното измерение. Посочена бе необходимостта европейската политика за съседство да бъде по-тясно обвързана с други инструменти и действия, като едно от тях е миграцията и управлението на границите.
 
Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини подчерта в изложението си, че основна причина за миграционните потоци в момента са конфликтите в Сирия и Либия. Основен начин за противодействие според нея е борбата с контрабандата и трафика на хора.
Парламентаристите се обърнаха с призив към Европейската комисия и Европейската служба за външни дейности да се ангажират с диалог със страните извън ЕС от Западните Балкани за това как да се намали притокът на незаконните мигранти, неотговарящи на условията за получаване на убежище.
 
Българската делегация участва в промените в текстовете на заключенията на форума, свързани с миграционните потоци по маршрута Западни Балкани.
 
В конференцията  участват делегации от парламентите на всички държави-членки на ЕС и на Европейския парламент. През първия ден участниците обсъждат с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини стратегиите на ЕС в областите Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване