09/09/15 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Орбан атакува слаба Европа за бежанците, за да си вдигне рейтинга

 Oткакто започна напливът на мигранти от Близкия изток към Европа миналата година, Унгария е в центъра на вниманието. Това се случва по 2 причини. Първо - основният мигрантски поток от Сирия и Ирак се опита да достигне до Германия и други европейски страни на север по вода през гръцките острови и после през Сърбия, за да достигне Унгария. Втората причина е, че унгарският премиер използва проблема с имигрантите, за да подобри изплъзващата му се популярност. За да изпълни целта си, той извърши няколко лудории - от слагането на 4-метрова ограда на границата със Сърбия до блокирането на достъпа на имигранти до жп релсите.

 

Няма съмнение, че г-н Орбан е опитен: той е единственият източноевропейски политик, избиран за премиер 3 пъти. Няма и съмнение, че твърдата му позиция по отношение на имиграцията е продиктувана от нарастването на популярността на крайнодясната партия Jobbick. За да се противопостави, той разгърна редица действия, осъждани от правозащитни групи и европейски политици. Зад политическите маневри лежат две основни причини за този твърд отпор към имигрантите.

 

Първо, от 2010 г., началото на втория му мандат, Орбан срещна критики от европейски лидери заради авторитарния му начин на управление. ЕС подложи под натиск унгарския парламент заради проблеми като намеса в независимостта на централната банка, на медиите, заради гоненето на чуждестранни инвеститори и политически опоненти чрез данъчна политика и заради това, че асистира на руския президент Путин в начинанието му да използва енергийните доставки като външна политика към източните съседи на Унгария.

 

Сега г-н Орбан е намерил слабост в реакцията на Европа по имиграционната криза и той използва това, за да бъде чут. Европа не успя навреме да обмисли мерки, с които да помогне на държавите, които първи приемат бежанските вълни - Гърция и Италия, България, Унгария и Испания. Многобройните срещи на високо ниво в Брюксел през последните години приключиха с малък, но недостатъчен напредък. В този смисъл г-н Орбан е прав. Европейските институции не успяха адекватно да се справят с въпроса, след като стана ясно, че щетите от хуманитарната криза в Сирия и Ирак ще бъдат в огромни размери. Според Орбан това е поредната проява на слаба Европа, както и провала на съюза по отношение на справянето с финансовата криза в Гърция. Той намеква, че Европа има нужда от решителни и твърди лидери - като него.

 

 

Втора, и може би по-важна причина за поведението на Орбан, е очевидната липса на напредък по основния външнополитически приоритет на Унгария: преориентирането й към Русия като стратегически партньор. Г-н Орбан направи много, за да се наложи като емисар на Русия в ЕС. Той беше и сред най-активните европейски лидери, които подкрепиха проекта “Южен поток”. Откакто българското правителство отказа да продължи с проекта и Путин обяви отмяната му, Унгария изигра ключова роля, за да получи подкрепа за алтернативен проект. През февруари 2015 г. Орбан посрещна Путин в Будапеща, първото официално посещение на руския президент в ЕС, след като икономическите санкции бяха наложени на Русия. И Орбан, и Путин подкрепиха идеята за създаване на наследник на “Южен поток”, който се разширява до прокарването на руски газопровод в Турция, за да пренасочи газ през Гърция и Балканите до Унгария. Това щеше да изпълни целта на Орбан - Унгария да стане енергиен хъб в сърцето на Европа. Уви, този проект не успя да се материализира и унгарският премиер остана без европейска трибуна.

Основното притеснение в реакцията на Унгария към кризата с мигрантите е, че други страни ще последват примера й и ще пренебрегват хуманитарните си задължения. Примери вече има: България също вдигна ограда на границата с Турция, за да спре потока имигранти. Миналия месец Македония разположи армията си на границата с Гърция. Това е тъжно за страни, чиито граждани са се стремили в продължение на много години да бъдат свободни европейци.

Статия на  Симеон Дянков във "Файненшъл таймс"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване