09/09/15 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Откриха 100 тона злато край Смоленск

 Германският вестник „Билд” излезе със сензационен материал, разкриващ тайната на смоленското злато, изчезнало през 1941 г. при евакуация от Смоленск в Москва. Немски инженер, пожелал анонимност, твърди пред изданието, че с помощта на геодезически радар е определил точното местонахождение на камионите със съкровището.   

 

Адвокатът на неизвестния откривател Михаел Кантор заявява, че  златото се намира под руския град Вязма, който е на 175 км от Смоленск. Вестникът пише, че става дума за около 100 тона злато. Легендата гласи, че през юли 1941 г. малко преди началото на немската окупация от смоленската банка с камиони в посока Вязма били изнесени

 

всички

 

ценности

 

– златни и сребърни кюлчета, монети от скъпоценни метали, банкноти. В района на Соловьовия мост колоната обаче била обстреляна, като някои твърдят, че и до днес там се намират златни монети. В. „Росийская газета” пише, че съпровождащите съкровището загубили надежда, че ще си измъкнат от засадата, затова изгорили книжните пари и скрили ценностите. Днес след толкова години немският инженер твърди, че е открил камионите трезори в подземните мини на Вязмен-ския район на дълбочина между 15 и 17 метра. Адвокатът Кантор разкрива, че скривалищата са две – в едното имало пет камиона, а в другото – шест. Юристът обяви, че в близко време клиентът му ще предостави доказателства за местонахождението на съкровището.            

 

В същото време руски етнографи смятат, че сведенията за съществуването на ценностите са мит. По думите на директорката на историческия музей на Вязма Олга Селявина няма документални по-твърждения за смоленското злато, уж скрито по време на Великата Оте-чествена война.

 

Според нея липсва дори примерна представа за какви тунели или мини може да става дума. Независимо от твърденията на специалистите обаче легендата на съкровището битува и до днес и не дава покой на златотърсачите.

 

От началото на лятото досега това е

 

втората недоказана

 

находка

 

с подобен мащаб. В края на август т.г. пресата съобщи, че в Полша е открит нацистки влак трезор от времето на Втората световна, в който германците най-вероятно са превозвали злато. Официална Варшава заяви, че показанията от радара са потвърдили наличието на брониран влак под земята в рай-она на град Валбжих.

 

Компо-зицията по-тенциално се намира в подземния нацистки комплекс, познат под името Ризе. От документи от Втората световна вой-на става яс-

 

но, че през 1945 г. по време на отстъплението си от Силе-зия нацистите наистина са изнесли от Бреслау (днес Вроцлав) с брониран влак около 300 тона злато. Журналистът Том Бауър пък смята, че в нацисткия трен може да се намира легендарната Кехлибарена стая на цар Петър I, която се оценява на 380 млн. долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване