09/09/15 04:40
(http://pik.bg)

Регистър на туристическите атракции в България се издава за първи път у нас

Регистър на туристическите атракции в България се издава за първи път у нас

Министърът на туризма Николина Ангелкова представи онлайн регистър на туристическите атракции в България, който се издава за пръв път и събира на едно място цялата информация за тях. В него вече са събрани 3330 обекта като към тях в последствие ще бъдат добавяни и още, пише "Фокус". Целта на регистъра е да установи какви са туристическите атракции у нас, колко са те, къде са разположени, каква достъпност и собственост имат, имат ли входна такса и с какво значение са за съответната община, в която се намират. Той е на стойност 5 000 лева без ДДС. Министър Ангелкова уточни, че на този етап регистърът е в първоначална версия и трябва да даде ясна представа за това какви са приоритетите на общините по отношение на туристическите атракции. Информация за тях е била предоставена изцяло от самите общини.

Само 14 от 265 не са подали данни за свои обекти. Повече от 230 общини ще имат достъп до регистъра, като предстои те да бъдат обучени как да работят с него. Министър Ангелкова допълни, че се предвижда и създаването на други езикови версии на регистъра, мобилна версия, както и пряка връзка между него и официалния портал на Bulgaria travel. Всеки желаещ да се възползва от него може да го направи чрез електронната страни на туристическото ведомство. Министър Ангелкова обясни също, че от събраните до момента туристически атракции 1 800 са публична държавна собственост, а 930 са с неизяснена такава. Стратегията за управлението на електронния регистър включва и изясняване за кои от тези 930 неизяснени обекта да стартира процес за уточняване на собствеността им с цел по-доброто им стопанисване, тъй като голяма част от тях в момента са трудно достъпни. Министър Ангелкова бе категорична, че за да може страната ни да развива един общ туристически обект, е необходимо да обединят усилията на централната и местната власт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване