09/09/15 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Референдумът за ЕС на Острова с крачка напред

 Референдумът за британското членство в ЕС, който от доста време се обсъжда на острова и в Европа, се придвижи с една стъпка напред.

 

Депутатите от долната камара на британския парламент - Камарата на общините, гласуваха за плана на британския премиер Дейвид Камерън за организиране на референдум до края на 2017 г.  С общо 316 гласа „за” и едва 53 гласа „против” планът бе внесен за гласуване и в горната парламентарна камара.

 

В същото време Камерън бе принуден да понесе неочаквано поражение, след като депутатите в Камарата на общините трябваше да се произнесат и по правилата за воденето на кампанията за референдума. Евроскептични депутати от партията на премиера минаха на страната на опозиционните партии и крайният резултат при гласуването беше 312 гласа ”против” и 285 гласа ”за” срещу правилата за провеждане на референдума. Срещу предложението на премиера гласуваха и 37 членове на собствената му партия. В частност те се обявиха срещу предложението правителството да не преустановява работата си по време на кампанията за референдума. Това значи, че и в редиците на консерваторите има доста разногласия по темата. Според гласувалите срещу това предложение с някои действия по време на кампанията за референдума кабинетът може да повлияе на вота и везните да натежат в една или друга посока.

 

За първи път депутати от партията на Камерън минават на страната на опозицията при гласуване в парламента, откакто британският премиер и неговите консерватори спечелиха изборите през май.

 

Камерън неколкократно обяви, че иска Великобритания да остане в ЕС. Въпреки това той възнамерява да предефинира ролята на Острова в общността. Редица държави членки обаче се опълчват на нужните за това промени в договорите за членство.

 

Последните социологически проучвания показват, че сред британците надделява желанието страната да напусне Европейския съюз. 51% от запитаните се обявяват за това, докато 49% от тях виждат мястото на Великобритания в Съюза.

 

Такива биха били резултатите, ако рефередумът, който премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще подготви, се бе провел днес, писа преди броени дни в. „Дейли Мейл”.

 

Основно притеснение на Камерън и на повечето избиратели, е имиграцията, която залива Европа в момента. Кризата с бежанците ще се окаже решаваща във вота, тъй като много от гласувалите ”за” оставане ще променят мнението си, ако тя се влоши още. Камерън предупреди и за вълна от имигранти от Румъния и България и настоя за правила, които да ограничат свободното движение на хора в рамките на ЕС. По отношение на бежанците от зони на воени конфликти той настоя, че е по-добре да се работи за мир в страните им, отколкото Европа да ги приема безконтролно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване