09/09/15 21:22
(http://www.klassa.bg/)

Рискът от усложнения при грип може да се открие с генетичен тест

 Рискът от сериозни усложнения при грип би могъл да се открие с генетичен тест, посочват изследователи, цитирани от The Guardian. Смята се, че най-застрашени от вируса са хората на възраст над 65 години, бременните жени и хората с хронични здравни проблеми като астма. Ново проучване предполага обаче, че при много повече хора може да се проявят усложнения заради биологични особености. 
Приблизително един на всеки 400 души носи вариант на ген, наречен IFITM3, който увеличава риска от развиване на тежки усложнения при заразяване с грипен вирус. Генът кодира протеин, който помага на тялото да се справя с вирусни инфекции, но тази естествена защита е нарушена при хора с мутиралата версия. Носителите й биха могли да се защитят с редовна ваксинация срещу грип, изтъкват експерти.
Откритието на генната разновидност, която понижава защитата срещу грипния вирус отваря врата към разработването на нови антивирусни медикаменти. Друго изследване, публикувано миналия месец доказва, че е възможно да се увеличат нивата на протеина IFITM3, за да се увеличи и устойчивостта срещу грип. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване