09/09/15 07:26
(http://www.klassa.bg/)

Робот, който се търкаля и подскача ще изследва комети и астероиди

 Учени разработват нов космически робот, който ще подскача и ще се търкаля при нулева гравитация, като в същото време ще извършва научни експерименти, пише Discovery News. Кометите и астероидите носят ключова информация за Слънчевата система. Те са не само градивните части на небесните тела, но съдържат и химическите вещества, които са градивните части на живота на Земята. Изпращането на роботизирани експедиции до тези лишени от гравитация небесни обекти обаче е трудна задача. 
Драматичният пример за това е европейската експедиция до кометата 67Р-Чурюмов/Герасименко, по време на която от сондата Rosetta към кометата беше спуснат модула Philae. При приземяването му захващащото устройство не се задейства, вследствие на което апаратът отскочи два пъти към Космоса и се приземи далеч от планираното място. 
Проблемът се състои в това, че кометите имат съвсем слаби гравитационни полета в сравнение със Земята. Дори минимално отблъскване би могло да означава бедствие за който и да е конвенционален робот. Марсоходите, например, биха били напълно неефективни на повърхността на комета, тъй като и най-лекото завъртане на колелата би генерирало достатъчно инерция, за да отскочат от повърхността. 
За да се справят с тази пречка, учени от Националната космическа агенция на САЩ в сътрудничество със Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват робот, който функционира безпроблемно при микрогравитация. “Hedgehog е различен вид робот, който ще подскача и ще се търкаля по повърхността, вместо да се движи на колела”, казва Иса Неснас от NASA. “Той има формата на куб и функционира, независимо на коя от страните си е легнал.”
До момента са конструирани два прототипа на Hedgedog. Единият е покрит с шипове, изпълняващи ролята на “крака”, които биха могли да се използват за събиране на проби от повърхността на астероиди и комети. Във вътрешността и на двата прототипа има система от инертни колела. Чрез промяна на скоростта им на въртене се управлява движението на роботите. Инженерите вече са разработили маневра за излизане от тесни пространства, в случай, че Hedgehog заседне. Маневрата, наричена “торнадо” е въртене на едно място. При тестове в условия на нулева гравитация роботът показва забележителни резултати. Предстои работа по системите, които ще му позволят да функционира автономно и да приема инструкции дистанционно. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване