09/09/15 20:17
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия издига голяма база на границата с Украйна, твърди "Ройтерс"


Русия е започнала изграждането на обширна военна база с погреби за оръжие и муниции и казарми за няколко хиляди души на 25 км от границата с Украйна. Този проект се възприема като демонстрация на намерението на Кремъл да се окопае за продължително противопоставяне с властите в Киев, коментира "Ройтерс" в ексклузивен репортаж.

Обществени поръчки и документи, цитирани от агенцията, показват, че първата фаза – проектиране, полагане на основи и монтиране на инсталации да приключи към 29 април 2016г. Проектът предвижда при завършването на обекта той да има плувен басейн, ледена пързалка и бръснарница.

От сайта zakupki.gov.ru се вижда, че министерството на отбраната изгражда база върху площ от 3000 декара край Валуйки – град с 35 000 жители в Белгородска област. Обектът е предвиден за 9 казармени сгради за 3500 военни, сасно и складове за ракети, снаряди и други муниции на площ от 6000 кв.м.

Документите показват, че трябва да бъде изграден и голям тренировъчен комплекс, както и лазарет с 50 легла, който може да бъде увеличен "в случай на мащабен прилив на ранени".



Точното място не е посочено, но жители на близкото село Солоти смятат, че базата ще е до тях. "Вдигат военен град", казва Александър Панченко, чиято къща е над земеделските терени, по които вече е в ход подготвителна работа.

Работниците вдигат заграждения в царевичното поле, а репортер на "Ройтерс" казва, че са го прогонили от района и го обвинили, че бил украински шпионин. Началник на работниците спрял колата на журналиста, снимал документите му и казал, че ще извика хора на контраразузнаването.

Жител на Солоти, представящ се като служител на Федералната агенция за специално строителство (институцията надзираваща изграждането на военни инсталации), отказал да коментира какво правят край селото и само казал, че се вдига "секретен обект".



Теренът се намира до жп линията между Москва и украинския град Луганск, контролиран в момента от проруски бойци.

Русия напусна Договора за обикновените въоръжени сили в Европа , ограничавал разполагането на войски в Европа, така че е свободна да разположи допълнителни войски и въоръжение по западната си граница.

От обществените поръчки се вижда още, че отбранителното ведомство планира да използва базата за обучение на артилерийски и зенитни части, както и за управлението на танкове и бронетранспортьори. Плановете предвиждат изучаване тактиката на американската армия, наречена в документите "възможен противник".

В обекта ще има и щаб с комуникационен център, столова за 2000 военни, спортни комплекси, игрища за тенис и бадминтон, както и жилища част с повече от 1000 апартамента.



Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване