09/09/15 13:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Сирия отрича руснаци да се сражават с армията ѝ


Министърът на информацията на Сирия отхвърли късно във вторник репортажите за струпане на руски армейски части в страната и заяви, че няма руски военни, които да се сражават редом със сирийската армия срещу ислямските бунтовници.

Според Омран ал Зуби тези съобщения са "заченати в западните разузнавателни кръгове", за да внушат, че армията е прекалено слаба без помощ от чужбина, както и да се използват като претекст за продължаване на подкрепата на бунтовниците, борещи се за сваляне от власт на президента Башар ал Асад.

За телевизионния канал на ливанската шиитска групировка "Хизбула" той каза, че "няма руски части и руски военни действия на сирийска територия – нито по суша, нито по вода, нито по въздух".

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров каза, че не е тайна, че страната му оказва военно-техническа помощ на Дамаск с цел "официалните власти на Сирия да се борят с тероризма". Москва настоява, че оръжието и оборудването е изпълнение на договори, сключени преди избухването на гражданската война през 2011 г.

Специалисти по въпросите на отбраната, цитирани от "Ройтерс", казват, че военната подкрепа за Асад от страна на Русия и Иран позволява на армията му да устоява на атаките на бунтовниците, които – макар и по-добре въоръжени от преди, благодарение основно на Саудитска Арабия, Турция и САЩ – са почти беззащитни срещу въздушни удари от правителствената армия.

"Това е един от най-трудните видове войни, защото множество държави и разузнавателни централи се месят с неизчерпаеми средства и множество терористи, идващи от чужбина", коментира още Зуби.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване