09/09/15 15:34
(http://pik.bg)

Смилов: Проблемите може да се компенсират с държавни политики

Смилов: Проблемите може да се компенсират с държавни политики

В страната ни трябва отново да се дефинира понятието реформа и да се прецени внимателно какво е постигнато през годините на прехода и да се прецени какво трябва да се реформира. Това заяви доц. Даниел Смилов в рамките на форума “България на кръстопът - пълзяща криза или истински реформи”, предаде БГНЕС.

По думите на Смилов не са малко нещата, които сме постигнали - част сме от Европейския съюз и от НАТО, каквато е била основната цел на страната ни в годините на прехода. Освен това от края на века до 2008 г. страната ни е постигнала и икономическо развитие. Политиците ни поддържат ниски данъци, което би трябвало да е апетитно за инвеститорите. Парадоксалното обаче е, че това не се случва. Парадокс е също, че в сравнение с останалите страни от Източна Европа, а дори и от Балканите, ние стоим далеч по-маргинализирани и в общи линии сме от изостаналите страни. Обяснението, според Смилов е в това, че страната ни е имала по-ниска стартова точка в началото на прехода през 1989 г. Допълнително страната ни е изостанала в периода на голямата криза у нас през 1996-1997 г. Лош фактор се оказва и географското ни положение, както и липсата на достатъчно конкуренция, наличието на корупция, която се изразява и в индиректен протекционизъм. В страната ни също е налице и държавен правителствен фаворизъм, който се изразява в по-специално отношение на държавата към определени бизнеси в страната. Друг важен фактор за изоставането ни, по думите на Смилов, са проблемите в регулаторните органи, както и лошата медийна среда. Наред с това в страната ни институциите са слаби и уязвими като пример за това е сферата на здравеопазването, където въпреки че се наливат пари, липсва реален ефект върху услугата, която получават хората.

Доц. Смилов посочи в доклада си, че тези проблеми могат да бъдат компенсирани с държавни политики. Начините това да стане са чрез институционални реформи, но без да се изпада в порочната практика да се променят за всяко нещо законите. Другият и понякога по-ефективен начин, според него е, чрез промяна на практиките. Според Смилов държавата може да се намеси в случаите, когато става дума за антикорупция, съдебна система, регулаторни органи, сектори като здравеопазване и образование. В съдебната власт, например, той вижда един добре финансиран сектор, който обаче практически е независим, непрозрачен и има размита отговорност.

Доц. Смилов посочи, че подобно на практиките в Европа и ние сме взели като модел западния начин на управление и контрол. Например Висшият съдебен съвет е взет като модел от Италия. По отношение на антикорупцията, Смилов посочи, че независимо, че това е приоритет на правителствата от края на миналия век, досега са направени само неуспешни реформи. В сравнение с това, което е направила Румъния, например, ние изоставаме, защото имаме същия брой обвинения, но у нас липсват осъдителни присъди. За съдебната реформа, той каза, че са проблемни порочните задкулисни практики, размиването на отговорността на отделните звена, практическата доминация на прокуратурата и др. Справянето с хроничните проблеми като съдебната система и корупцията е сред първите реформи, които трябва да бъдат направени, според политолога Румяна Коларова. Важен проблем за решаване е също и контролираният вот, медийната среда, както и търговията с политическо влияние. Друг вид реформи, според Коларова, които трябва да бъдат направени са тези, свързани с политическия модел на управление. По думите й коалиционното управление вече не може да бъде използвано, защото формата “коалиция” вече буди недоверие у хората. Еднопартийното управление също е преживяло крах по подобие на управление при коалиция на малцинството. Според Коларова трябва да бъдат направени реформи в сектори като образование, здравеопазване, съдебна система, сигурност, като тук са необходими промени, включително и с финансирането на тези сектори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване