09/09/15 21:20
(http://www.klassa.bg/)

Учени разработват биоразградими електронни компоненти

 Скоро ненужните вече електронни устройства ще се разграждат като обелка от банан или използвани кафени зърна, пише Gizmag. Изследователи от Технологичния институт в Карлруе, Германия, разработват електронни компоненти, които се отпечатват от биоразградими материали. Изобретението може да помогне да се намалят милионите тонове електронен боклук, които се изхвърлят всяка година. 
Вместо силиций, тежки метали и други елементи, които се разграждат трудно и дори създават опасност от токсично замърсяване, учените използват биоразградими материали, включително полупроводници и багрила от растителни екстракти и изолатори от желатин. “Те не са трайни като неорганичните алтернативи, но лесно могат да издържат периода на живот на електронните устройства за еднократна употреба”, казва д-р Жерардо Хернандес-Соса от Технологичния институт в Карлсруе. По думите му ненужните компоненти могат да се изхвърлят заедно с органичните отпадъци. Ученият отбелязва обаче, че някои продукти, които съдържат определението “органичен” в името си, каквито са органичните светоизлъчващи диоди (OLEDs), не са биоразградими. “Наричаме всички синтетични материали, които са базирани на въглерод “органични”, но този термин не се отнася до съвместимостта с околната среда”, обяснява Хернандес-Соса. 
Ключова крачка в разработката на биоразградима електроника е създаването на мастила за отпечатване на електрически вериги, които притежават необходимите качества и в същото време са подходящи за принтиращите машини. Преодоляването на това предизвикателство е главната цел на екипа в момента. Изследователите се надяват да представят биоразградимите си електронни компоненти на пазара в рамките на около три години. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване