09/09/15 12:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Чиновници оправдаха бездействието си по казуса със стотиците мъртви делфини с приключил проект


Финансираните от държавата проучвания на изхвърлени делфини на българското Черноморие са част от мащабен проект, приключил в средата на юли – точно когато започна тревожната и необяснима тенденция на случаи с мъртви бебета делфини по плажовете, които надхвърлиха 250 само за месец. С края на въпросния проект за изследване на китоподобните от Изпълнителната агенция по околна среда обясняват защо наетите експерти не са се заели да броят тези случаи, не са събирали необходимите данни и не са направили аутопсии и изследвания, за да се установи причината за високата смъртност.

Краят на проекта е бил на 15 юни 2015 г., но все още няма и публикувани данни и резултати от него, които били вписани в доклади. Това става ясно от официално обяснение, публикувано на 31 август на сайта на ИАОС – възложител на проекта с международно участие. Сумата 1 954 000 лв. е била заделена по оперативна програма "Околна среда" за преброяването и изследване на китоподобните по българското Черноморие за въпросния проект, който беше представен пилотно през март от ИАОС наред със закупената "най-модерна технология".

"По проекта не са планирани и не са провеждани теренни проучвания след средата на юли, поради което не са налични данни за мъртвите делфини от този период", посочват от ИАОС. За началната дата на тенденцията агенцията се позовава на информация от статия от "Дневник" по темата.

Вместо наетите експерти преброяването на смъртните случаи извършиха безвъзмездно и доброволно от гражданско сдружение "Да запазим Корал", които събираха и обработваха гражданските сигнали, с подкрепата на експерти от неправителствената организация "Зелени Балкани". Броят на мъртвите китоподобни - само бебета, единствено от вида миткур, надхвърли пет пъти официалната статистика на регионалните екоинспекции и министерството (общо 41 случая), досега няма направена нито една аутопсия, необходима за установяване на причината. Доброволците са се свързали с румънски експерти с необходимата техника, които са се ангажирали да съдействат за аутопсия. В момента се чака разрешение за това от МОСВ.
  Всички мъртви бебета делфини са от един и същ вид – муткур, или т.нар. морска свиня. Това е третият вид китоподобни, които се срещат в Черно море, наред с черноморски бутилконос делфин (афала) и обикновения делфин. Всички видове са защитени по Закона за биологичното разнообразие и при намиране на мъртви екземпляри следва да се подава сигнал до РИОСВ.
Иначе по график наетите експерти по проекта са прoвели: 4 теренни мисии със самолет през декември, април, май и юни; 3 теренни мисии с кораб през ноември, април и юни; наблюдения от 6 стационарни точки - Дуранкулак, Камчия, Несебър, нос Ангалина, нос Емине, Синеморец. Това отчитат от ИАОС.

Причината за изпълнението на проекта е, че "информацията за морските бозайници и морски природни местообитания е определена от Европейската комисия (ЕК) като крайно незадоволителна и няма надеждна оценка за численост и разпределение на китоподбните в българската икономическа зона на Черно море." Последните задълбочени научни изследвания са проведени през 1962 г.

Основната цел е "да се извършат задълбочени теренни проучвания в българската икономическа зона на Черно море в отговор на заключенията на ЕК за морските бозайници, като се съберат актуални данни за тяхното разпространение, численост, местообитания и заплахи за популациите." На база на събраните данни трябва да се определи нуждата от обявяване на защитени зони от мрежата "Натура 2000" за опазване на китоподобните в българската зона. Финансираното от държавата проучване е по проект "Теренни проучвания на разпространение на видовете и оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна - І фаза" и точно през юли трябваше да се осъществи вторият етап на преброяването на делфините.

Изпълнител е консорциум "Черноморска изследователска програма НОЙ", който включва участието на Института по рибни ресурси във Варна, две неправителствени организации:
- сдружение "Черноморска изследователска програма" от България и "Маре Нострум" от Румъния, 
– фирмите "МакАлистър Елиът&Партнърс" ООД от Великобритания и "Енвеко" АД от Гърция.

Ръководител на проекта е гл. ас. Михаил Константинов, а Аспарух Карастоянов представлява изпълнителите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване