09/10/15 13:44
(http://pik.bg)

Бронзов медальон от емайл откриха при разкопките на крепостта Порос в Бургас

Бронзов медальон от емайл откриха при разкопките на крепостта Порос в Бургас

Бронзов медальон от емайл е открит при археологическите разкопки на крепостта Порос в бургаския квартал „Крайморие”. Това стана ясно по време на провелата се днес пресконференция за приключилия археологически сезон 2015 г. на крепостта, която се проведе в сградата на Археологическия музей в Бургас, предаде „Фокус”.

На събитието присъстваха кметът на община Бургас Димитър Николов и директорът на РИМ-Бургас и ръководител на разкопките Милен Николов. Директорът на бургаския музей обясни, че медальонът датира от 6 век и е първият открит по нашето Черноморие. Той е с големина 35 мм, с инкрустирани кръстове. Ценната находка е открита в южната сграда. „Кръстовете говорят, че медальонът е свързан с ранния християнски култ”, допълни Николов. Според него медальонът е красял корицата на Евангелие или е бил върху кутия, съхраняваща Евангелие. По думите на директора на музея, собственикът му е бил богат. Николов добави, че са приключили археологическите разкопки на крепостта, като направи ретроспекция на откритията до сега. Той припомни, че през 2013 година е открита крепостната стена, а през 2014- базиликата на раннохристиянска църква, открити са близо 2000 монети. През тази година е допроучена римската вила, която има 9 помещения с различни подове. Проучвани са две сгради, като в южната е открито огромно пространство, застлано с керамика. Милен Николов допълни, че се очаква голямо дарение през октомври, с което ще се направи консервация на откритите структури. Финансирането на разкопките е изцяло от община Бургас. По време на пресконференцията кметът Димитър Николов каза, че с качествена морска археология се очаква да се намери информация и предмети, до които никой не се докосвал до сега. „Според нас така те ще бъдат консервирани и съхранени. Трябва да видим разчетите на нашите археолози и да потърсим структурата, която отговаря за тях, за да ни дадат по-точни финансови параметри”, каза кметът.

Той поясни, че благодарение на решение на общинския съвет е започната процедура за нова регулация на зоната. „ Една част от територията ,в която попадат тези разкопки, е частна собственост. Ние ги отреждаме или за общинска, или за държавна. Според нас тя трябва задължително да бъде публична собственост. По този начин ще осигурим достъп за туристи, за хора, които искат ада видят тези разкрития в реалните им размери”, обясни кметът Николов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване