09/10/15 21:55
(http://www.klassa.bg/)

България отново демонстрира слабост пред САЩ

 Първи за демарша на София съобщи гръцкият вестник „Катимирини“, който отбеляза, че отказът на България отменя разглеждането от страна на Гърция на въпроса за разрешението на полетите. За такава молба на Москва беше съобщено два дни по-рано, както и за искането на САЩ Атина да не предоставя въздушното си пространство за прелитане от руските самолети.

В Русия реагираха спокойно на демарша на София. Първият заместник-председател на Комитета по международните въпроси на Съвета на федерацията Владимир Джабаров заяви, че отказът на България няма особено значение, защото Русия използва основно други маршрути – през Кавказ и Иран.

Сенаторът изрази съжаление във връзка усилията на САЩ, насочени към възпрепятстване на прелитането над балканските страни на руски самолети. Джабаров е убеден, че „по-правилно е да се оказва помощ на място, за да могат хората да останат там, да живеят там, отколкото да се създават миграционни проблеми на самата Европа“. „Нека да тежи на съвестта на българите това, че първи отговориха [на исканията на САЩ]“, каза той.

Говорейки за ситуацията с Гърция, политикът отбеляза, че „всичко това предизвиква усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските самолети заобикалят територията на Украйна и затова да се лети над  Гърция е невъзможно по каквито и да е поводи. Самолетите, които летят за Близкия Изток, летят по маршрута Москва-Кавказ-Турция-Иран“.

Джабаров определи като несъстоятелни подозренията на западните страни, че под формата на хуманитарни товари Русия може да доставя в Сирия такива с военно предназначение. „Става въпрос за хуманитарни товари“, каза сенаторът, като добави, че дори на теория „не е рентабилно да се пренася оръжие със самолети“.

В Държавната Дума уверяват, че ще успеят да „намерят изход и самолетите при всяко положение ще стигнат там, за където са тръгнали“. „Тук е важен самият факт. Важни са изводите от него“, каза първият заместник-председател на фракцията на „Единна Русия“ в парламента Франц Клинцевич.
Той добави, че очевидно „България е взела своето решение под натиска на САЩ“.

„Американците се опитват да ни пречат навсякъде, където могат. Второ, цялата тази история е пряко свързана с информационния шум, който се вдигна на Запад около нашата помощ за Сирия. Излиза, че техните декларации за обща борба с терористите от „Ислямска държава“ нямат никаква стойност. Както се казва: и сами не могат, но и на другите не дават“.

Експертите са единодушни в мненията си, че демаршът на България за пореден път показва доколко нейната външна политика е зависима от САЩ и Брюксел. Максим Григориев, президент на Фонда за изследвания на проблемите на демокрацията и член на Обществената палата, отбелязва, че в редица европейски страни тази зависимост е толкова голяма, че властите действат дори срещу собствените си национални интереси, за да „отговорят на изискванията, които им поставят“.

Като най-ярък пример в това отношение експертът посочва отказа на България да прокара през собствена територия газопровода „Южен поток“, съпроводен със загуба на печалбите, които страната би могла да получи от участие в проекта.

Директорът на програмата ПИР на Центъра за обикновени въоръжения Вадим Козюлин е съгласен, че българското правителство за пореден път демонстрира слабост, движейки се във фарватера на американската политика. „За тях всякакви препоръки се приемат като заповед, която трябва да се изпълнява безпрекословно. Българските братя прекараха Русия с „Южен поток“, прекарват я и сега. Такава е днес европейската политика“, каза Козюлин пред вестник ВЗГЛЯД. 

Първият заместник-председател на Комитета по международните въпроси Леонид Калашников заяви за ВЗГЛЯД, че условията, които поставя България, се разминават с реалността. „Има ясно разписани международни норм, които България нарушава. Българите и без това имат право да проверяват всеки товар, ако се съмняват в нещо. Затова техните заявления са като бълнуване и са нарушение на международните норми. Ние разрешихме да се превозват през цялата ни територия военни и граждански товари в Афганистан и не се противопоставяме на това“, припомни Калашников.

Сергей Караганов, политолог и декан на факултета по световна икономика и световна политика също отбелязва, че транзитът през България не е най-важният и затова Русия няма да има проблеми с доставката на хуманитарната помощ. „България сега се намира в много сложно икономическо положение. И заради това София е изключително много зависима дори не от Европейския съюз, а от САЩ. Честно казано, те са ни близък народ и просто ми е жал за тях“, отбеляза политологът.

 

Със съкращения. По материали на вестник „Взгляд“.

 

"Руски дневник".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване