09/10/15 12:31
(http://pik.bg)

Евродепутатът Ковачев: Премахването на здравните неравенства да бъде приоритет на ЕС

Евродепутатът Ковачев: Премахването на здравните неравенства да бъде приоритет на ЕС

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев взе участие в пленарен дебат за предизвикателствата пред устойчивостта на системите за здравеопазване в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

В своето изказване Ковачев подчерта, че демографските промени и застаряването на населението ще оказват все по-голям натиск върху здравния сектор и тази реалност трябва да намери своето отражение при изготвянето на препоръки до страните-членки в рамките на т.нар. Европейския семестър. Това е един от малкото инструменти, чрез които институциите на Европейския съюз могат да предлагат реформени политики в националните системи на здравеопазване. Препоръките обаче не са задължителни.

"Провеждането на структурни реформи трябва да гарантира както финансовата устойчивост на здравните системи, така и универсалния достъп на всички европейски граждани до качествени медицински услуги", заяви Андрей Ковачев.

Според него съществуващите в Европа здравни неравенства спъват икономическото и социално сближаване между страните-членки и тяхното намаляване трябва да бъде един от основните приоритетите на ЕС.

"Европейските институции трябва да оценяват функционирането на здравните системи в Европа на основата на техните резултати и способността им да предоставят достъпна и качествена услуга", подчерта Ковачев.

Според българския евродепутат идентифицирането на специфичните за всяка страна-членка проблеми ще позволи да се разработят ефективни мерки и ще помогне на държавите-членки да се учат една от друга като обменят добри практики.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване