09/10/15 07:18
(http://pik.bg)

Здравната инспекция: Жените по-често посягат на живота си

Здравната инспекция: Жените по-често посягат на живота си

Жените по-често посягат на живота си. Това показват данни на пазарджишката РЗИ по повод на Световния ден за превенция на самоубийствата, пише "Марица". За тази година опитите на хора да си сложат края са 29, като 10 от тях са успели. Здравните експерти отчитат увеличаване на дамите, прибягнали до тази отчаяна стъпка - от 56 на сто за първото тримесечие на годината през второто полугодие те вече са 64 на сто от всички.

Най-често използваните способи сред нашенци са отравянето с лекарства или химически препарати, обесване, хвърляне под транспортно средство или от голяма височина. В градовете суицидните опити са повече, отколкото в селата. През първите три месеца на годината на живота си по-често са посягали лица до 18 години и 19-30-годишни, а през второто - хора над 51 години.

В Пазарджишко през цялата 2014 година са извършени 71 опита за самоубийство, от които 25 са завършили със смърт, а 46 са нереализирани. Сред посегналите на живота си най-много са били хората над 60 години, следвани от възрастовата група 31-40 години.

Какво се крие зад сухите числа? Понякога - безумно отчаяние, понякога - отчаян вик за внимание. Дори чисто демонстративните посегателства върху собствения живот обаче не са за пренебрегване, те също са тревожен сигнал, смятат експерти.

Голяма част от хората, които умират поради самоубийство, страдат от психични разстройства. Данните показват, че делът на психичните разстройства е 25 процента от всички заболявания през последните две десетилетия, което ги поставя на първо място по значимост (по-значими от онкологичните и сърдечносъдовите заболявания). И все пак значителен брой от хората с психични разстройства, които са извършили самоубийство, не са търсили здравни или социални услуги във времето преди опита за самоубийство. В много случаи няма достатъчно услуги, които да помогнат на хората в нужда по време на криза.

Най-честата причина, поради която у нас хората посягат на живота си, е конфликт в семейството, с приятели или колеги, сочат наблюденията на психолози. Но второ място е някакво заболяване - независимо дали физическо или психическо. Практиката показва, че хората не търсят специализирана помощ заради психиатричната стигма. Липсва и социална подкрепа. Мъжете са по-рисковата група, тъй като те традиционно задържат емоциите си и опитват да решат проблемите по свой начин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване