09/10/15 08:14
(http://www.klassa.bg/)

Изследователи проучват пречистващия ефект на дъжда върху атмосферата

 Екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) проучва пречистващия ефект на дъждовните капки, които отстраняват аерозола и други замърсители от атмосферата, пише Gizmag. Резултатите биха могли да послужат за надеждни прогнози за качеството на въздуха и създаване на по-точни модели на влиянието на климатичните промени.
Аерозолите в атмосферата имат три основни източника: страничните продукти от вулканична активност, пустинният прах и човешката дейност. Голяма част от тях са резултат от изгаряне на въглища и петрол при индустриални процеси. Тези аерозоли оказват множество ефекти върху защитната обвивка на Земята. Един от тях е действието им като катализатор при химични реакции, които намаляват количеството на озон в стратосферата.
Падащите дъждовни капки отстраняват вредните частици в рамките на процес, наречен коагулация. Капките привличат аерозолните замърсители, улавят ги и ги връщат на земната повърхност. Известно е, че от особено значение за способността на капката да привлече аерозол е електричният й заряд. Той обаче е толкова малък, че е трудно да се наблюдава в лабораторни условия. При предишни опити за проучване на явлението са провеждани експерименти при нива на заряда по-големи от нормалните между 10 и 100 пъти. В естествени условия такива заряди може да има само при интензивни гръмотевични бури, затова тези експерименти нямат практическо приложение.
Учените от MIT са преодолели това ограничение, използвайки стъклена камера с височина 0.9 метра, в която са променяли размера и заряда на тестовите капки с радиоактивен материал. Екипът е установил, че по-малките водни капки, падащи при високо ниво на влажност най-успешно привличат аерозолните частици. Данните от тестовете ще позволят на изследователите да правят по-прецизни прогнози за качеството на въздуха в градове като Пекин, където замърсяването достига бедствени размери. В по-голям мащаб експериментите могат да послужат за фина настройка и въвеждане на допълнителни параметри в моделите на глобалния климат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване