09/10/15 10:19
(http://pik.bg)

Калфин: 2100 бежанци за България не са значителен брой

Калфин: 2100 бежанци за България не са значителен брой

Не са значителен брой над 2000-те бежанци, които трябва да бъдат разпределени у нас като задължителна квота, предложена от Брюксел, смята Ивайло Калфин. Очаква се България да подслони 2100 души от общо 160 000 бежанци, намиращи се сега в Италия, Гърция и Унгария. Има обаче неща, които трябва да се направят, каза по БНР вицепремиерът и социален министър.

Можем да осигурим първоначални условия, но не можем да задължим бежанците да стоят в България. Затова трябва да има преработка на Дъблинските споразумения, според които те (бежанците) са длъжни да стоят в страната, в която са влезли или разпределени – няма как, нито можем да ги арестуваме, нито можем да ги завържем, коментира Ивайло Калфин.

На второ място, част от тях вместо в България, предпочитат да останат и да работят в Швеция или в Германия, или в някоя от другите по-богатите страни. Така че, ние трябва да сме наясно, че в България трудно можем да предложим равнище на заплащане, социална система, такава, каквато имат другите страни. каза вицепремиерът.

Той обаче допълни, че "съобразно с това, което имаме в България, всеки, който би искал да дойде да работи, да се включи действително в икономическия живот", би трябвало да му се потърси такава възможност.

Ивайло Калфин ще участва днес в среща на социалните министри на страните от Европейския съюз в Стокхолм. Те ще обсъждат възможностите за подобряване на условията на труд в рамките на единния пазар.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване