09/10/15 08:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Комисия проверява столична детска градина за агитация със строфи от Корана


Комисия, в която има представители на столична община, министерство на образованието и столичният инспекторат по образованието, проверява столична детска градина, заради публикуван на сайта и цитат от Корана, съобщи зам.-кметът по образованието на София Тодор Чобанов. До проверката се стига след репортаж на Би Ти Ви, по сигнал на зрители.

До вчера на сайта на 44 Обединено детски заведение "Калина" в квартал Ботунец присъствала мисълта на пророка Мохамед, записана в Корана: "Най-хубавият подарък, който можете да направите на детето си е доброто възпитание! Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си".

Директорът на градината Костадинка Георгива, коментира пред Би Ти Ви, че мисълта е прекрасна и е била използвана, за да се накарат родителите, повечето от които роми и мюсюлмани, да водят децата си на градина. "Тук се работи по интеграцията на децата, защото тук се отглеждат деца от различни етноси и ние живеем заедно, ние отглеждаме заедно тези деца. Ромски, турски, всякакви. Ние се разбираме чудесно и си отглеждаме децата чудесно. И всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите", обяснява Георгиева пред телевизията.

Кметът на столичния район "Кремиковци" Ивайло Панев, на чиято територия е детската градина, също не вижда проблем в религиозните цитати."Самата детска градина и самото селище в квартал "Ботунец" имат достатъчно компактна мюсюлманска общност. Един текст, който е изключително безобиден, насочен към възпитанието на децата, не виждам да повлияе по никакъв драматичен начин", смята той.

Според Тодор Чобанов, независимо от мотивацията, става дума за нарушение на Закона за закрила на детето, който забранява въздействия върху децата в училището и детската градина от религиозен, политически и синдикален характер. "Образували сме дисциплинарно производство. Този директор веднъж е уволняван, заради административни нарушения и е възстановен от съда", уточни зам.-кметът на София, отговарящ за образованието.

Председателят на Държавната агенция за защита на детето Ева Жечева, обаче посочи, че формално законът не е нарушен, защото в него не се дава дефиниция на формите на въвличане в дейности от политически, религиозен и синдикален характер. "Тук нямаме въвличане в дейности", обобщи Жечева.

ОДЗ №44 "Калина" е една от най-новите в квартал Ботунец. Приема деца от 1 до 7 годишна възраст. Има подготвителна предучилищна група, сочи сайта на учебното заведение.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване